Frederiksen dobila mandat za sastav nove danske vlade

Čelnica danskih oporbenih socijaldemokrata u četvrtak je dobila mandat za sastav nove vlade, dan nakon što je vladajući blok desnog centra premijera Larsa Lokkea Rasmussena poražen na izborima

Kraljica Margareta dala je zeleno svjetlo socijaldemokratskoj čelnici Mette Frederiksen, nakon ostavke premijera Rasmussena i konzultacija sa stranačkim vođama tijekom dana.

“Dobila sam mandat da formiram vladu. Želim voditi vladu koja može široko surađivati”, rekla je Frederiksen nakon sastanka s kraljicom.

Ona ima podršku stranaka ljevice koje u parlamentu imaju 91 od 179 mjesta. Rasmussenov blok ima 75 mjesta.

Frederiksen kaže da je pozvala sve parlamentarne stranke na razgovore u petak.

Rasmussen je ranije podnio ostavku nakon što je obavijestio kraljicu Margaretu i princa Frederika kako više nema većinu u parlamentu. Ostaje kao tehnički premijer do formiranja nove vlade.

Čelnica socijaldemokrata želi formirati jednostranačku manjinsku vladu, ali će joj to teško poći za rukom zbog oštrijeg stava o migrantima u odnosu na druge lijeve stranke.

Nakon dva desetljeća liberalnih ekonomskih reformi u Danskoj, glasači su dali glas povratnicima iz redova socijaldemokrata, koji su bili glavni arhitekti socijalne države “od kolijevke do groba” kada su bili vladajuća stranka tijekom velikog dijela 20. stoljeća.

Frederiksenino obećanje o povećanju socijalnih davanja nakon godina štednje te stroži stav o migracijama dobro je prošao kod Danaca i u anketama prije izbora.

Nordijski model socijalne države zlatni je standard mnogim ljevičarima u svijetu, poput američkog demokratskog predsjedničkog kandidata Berniea Sandersa, koji je naglasio da je danski model ideal za budućnost Amerike.

“Ovo su bili izbori o socijalnoj pomoći, i glasači su rekli svoje. Od sada, socijalna pomoć glavni je prioritet Danske”, poručila je Frederiksen u govoru nakon objave izbornih rezultata.

Mnogi Danci brinu da bi još štednje uništilo univerzalni sustav zdravstva, obrazovanja i usluga za starije, a koje smatraju samima po sebi razumljivima.

Danska, koja je inače sjedište kompanija poput prijevoznika Maerska, Lego igračaka, i pive Carlsberg, bilježi gospodarski rast iznad prosjeka EU-a u posljednjem desetljeću.

U Finskoj i Švedskoj ove godine su također formirane vlade ljevice. Hina