Moldavski je sud u nedjelju smijenio s dužnosti predsjednika Igora Dodona te je postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za prijelaznog predsjednika, navodi se u priopćenju suda

Sud je objasnio da Dodon nije raspustio parlament, što je morao učiniti sukladno ranijoj odluci Ustavnog suda.

Filipova Demokratska stranka Moldavije je u subotu objavila da će osporiti legitimitet nove vlade imenovane isti dan uz Dodonovu potporu.

Filip je u nedjelju, nakon što ga je sud imenovao prijelaznim predsjednikom, raspisao izvanredne izbore za rujan.

Moldavski parlament je u subotu odobrio sastav koalicijske vlade, sastavljene nakon višemjesečnih pregovora, u kojoj sudjeluju Socijalistička stranka proruskog Igora Dodona i proeuropski savez ACUM, premijerke Maje Sandu.

Predsjednica ACUM-a Maia Sandu, bivša ministrica obrazovanja i savjetnica Svjetske banke, postala je nova premijerka u subotu, obećavši smanjenje utjecaja oligarha u Moldaviji.

Nakon izbora održanih u veljači nije formirana većina u parlamentu.

Demokrati su optužili Sandu i socijaliste za uzurpaciju vlasti jer je Dodon ignorirao odluku Ustavnog suda, prema kojoj bi se novi izbori trebali održati ako vlada nije formirana do 7. lipnja.

Moldavija, malena zemlja sa 3,3 milijuna stanovnika, stiješnjena između Ukrajine i Rumunjske, teško izlazi iz opetovanih političkih kriza i redovito je na udaru političko-financijskih skandala, napose onog iz 2016. kada je iz triju domaćih banaka nestala milijarda dolara, što je 15 posto moldavskog BDP-a.

Moldavija dobila novu vladu kakva još nije viđena u toj zemlji

Moldavski parlament je u subotu odobrio sastav koalicijske vlade kakva još nije viđena u toj zemlji i koja bi trebala riješiti političku krizu nastalu nakon parlamentarnih izbora u veljači koji nisu iznjedrili jasnu većinu.

Nakon višemjesečnih pregovora koalicija u kojoj sudjeluju Socijalistička stranka proruskog predsjednika Igora Dodona i proeuropski savez ACUM Maje Sandu, nove premijerke, treba ukloniti s vlasti Vlada Plahotniuca, oligarha optuženog za korupciju i zlouporabu vlasti.

Koalicija tih dviju stranaka u zemlji odavno podijeljenoj na pristaše europske integracije i na pristaše okretanja prema Rusiji, odmah je razbjesnila Vlada Plahotniuca čija je stranka druga snaga u parlamentu i koji je upozorio da je riječ o “državnom udaru”.

Parlament je u subotu donio i rezoluciju u kojoj se Moldaviju naziva “zarobljenom državom”. Plahotniucov režim je najgore zlo s kojim se Moldavija morala nositi u novijoj povijesti”, navodi se u rezoluciji koju je pročitao ministar unutarnjih poslova Andrej Nastase, koalicijski partner Maje Sandu.

“Oligarsi su uspostavili diktaturu koja počiva na manipulaciji, teroru, laži i dezinformaciji. Zemlja je ogrezla u korupciji. Mi, zastupnici (…) imamo dužnost ponovo uspostaviti demokraciju”, nastavlja se u tekstu.

Koalicija je formirana protivno mišljenju ustavnog suda koji je u petak ocijenio da se parlament mora raspustiti i raspisati novi izbori jer vlada nije formirana tri mjeseca nakon izbora.

Moldavija, malena zemlja s 3,3 milijuna stanovnika, stiješnjena između Ukrajine i Rumunjske, teško izlazi iz opetovanih političkih kriza i redovito je na udaru političko-financijskih skandala, napose onog iz 2016. kada je iz triju domaćih banaka nestala milijarda dolara, što je 15 posto moldavskog BDP-a. AUTOR: Hina

Leave a Reply

Your email address will not be published.