Skip to content

Akcija “Sve za tvoje srce” na zagrebačkom Cvjetnom trgu

U sklopu javno-zdravstvene akcije “Sve za tvoje srce” zaklada “Hrvatska kuća srca”, u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i zagrebačkim Gradskim uredom za zdravstvo, organizira u nedjelju od 10 do 13 sati na Cvjetnom trgu besplatnu procjenu kardiovaskularnog rizika za građane.

 Zagrepčani obavljaju mjerenje kolesterola i krvnog tlaka te ih se educira o kardipulmonalnom oživljavanju i o postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat). 

 “Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2017. umrlo 23 504 osoba, što čini 44 posto umrlih. Sagledavajući ove brojke možemo zaključiti kako svake godine zbog kardiovaskularnih bolesti nestane jedan grad u Hrvatskoj prosječne veličine Solina, Kutine ili Sinja. Iz svih navedenih razloga moramo što više ulagati u prevenciju i građane educirati o važnosti pravovremenih kontrola te zdrave mediteranske prehrane i redovite tjelovježbe”, rekao je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade “Hrvatska kuća srca”, objavila je Hrvatska televizija.

Javno-zdravstvena akcija “Sve za tvoje srce” ima dva cilja. Prvi cilj je educirati građane kako sami mogu svojim ponašanjem i navikama prevenirati kardiovaskularne bolesti što podrazumijeva prestanak pušenja, smanjeni unos soli, pridržavanje umjerene prehrane kroz više manjih obroka dnevno, svakodnevna tjelesna rekreacija primjerice šetnja i redovite kontrole, a drugi cilj je educirati građane kako da drugome spase život.

Zahvaljujući projektu “Oživi me” i ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, građani će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.

 Zagrebački Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zakladom provodi akciju ‘Oživi me’ još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama više od 4.000 osoba naučilo je postupke oživljavanja, no smatra se da to i dalje u Zagrebu nije dovoljno. Autor: Hina