Predsjednice s predsjednikom Europske komisije

Osvrnuvši se na ulazak u Schengen i Eurozonu predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako su to strateški ciljevi Republike Hrvatske

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se na radnom ručku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Zaželjevši dobrodošlicu predsjedniku Europske komisije Junckeru, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo zbog njegovog prvog službenog posjeta, kao predsjednika Komisije, Hrvatskoj.

Prilikom susreta razgovaralo se o nedavno održanim izborima za Europski parlament, a Predsjednica se osvrnula na analize u medijima prema kojima izbori za ovaj saziv EP bilježe veću izlaznost, odnosno imaju najviši postotak u posljednjih 20 godina. U tom smislu, istaknula je kako je odaziv birača na razini cijele Unije bio je najviši u posljednjih 20 godina – 50,95%, dok je u Hrvatskoj na birališta izašlo gotovo 30% birača, u odnosu na izbore 2014., kada je svoje biračko pravo iskoristilo tek nešto više od četvrtine hrvatskih birača.

Sugovornici su se osvrnuli na prioritete Hrvatske za vrijeme njenog prvog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. Razgovaralo se i o negativnim demografskim trendovima unutar Europske unije, pri čemu je predsjednica Grabar-Kitarović ukazala i na izazove s kojima se Republika Hrvatska susreće po tom pitanju.

Osvrnuvši se na ulazak u Schengen i Eurozonu predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako su to strateški ciljevi Republike Hrvatske. Republika Hrvatska napravila je značajan napredak u ispunjavanju svih preporuka s ciljem ulaska u Schengensku zonu te smo odlučni ispuniti sve kriterije kako bi se to ostvarilo u najbrže moguće vrijeme, kazala je Predsjednica, izrazivši očekivanje kako će zemlje članice Europske unije poduprijeti ovu našu ambiciju. predsjednica.hr