U ponedjeljak, 10. lipnja u 19 sati u galeriji CEKAO otvora se izložba mlade umjetnice, Laure Martinović (1993.), magistre grafike, iz klase Svjetlana Junakovića

Martinović je 2015. godine jedan semestar provela na Ulster sveučilištu u Belfastu (Ujedinjeno kraljevstvo) na smjeru – Ilustracija. Jedna je od finalistica Erste Fragmenata za 2018. godinu. 2017. i 2018. provela je u Barceloni, gdje je prošla stručnu praksu u Metafora privatnoj umjetničkoj školi, kao ilustratorica, animatorica i video umjetnica. Tekst za izložbu Laure Martinović piše Leopold Rupnik.

(…) Jezik koji nam je stran odjednom postaje dio naše subjektivnosti, vežemo se za njega i tetošimo ga, stvaramo utiske i interpretacije, ali ga isto vodimo kudikamo i na krivi put, ispravljamo ga i puštamo da učini pogrešku. U tom razigranom periodu shvaćanja jezika naše igre riječima nas vode do izravnog kontakta s jezikom i kulturom u kojima opisujemo sebe i time postajemo neizostavni dio tog jezika. Oko tih jezičnih igara upoznavanja novog jezika pozicionirala se Laura Martinović svojim umjetničkim radom Rječnik katalonskih i španjolskih interpretacija u kojem svoje utiske frazema oblikuje u crteže, kolaže ili skulpture, donoseći tako iz svojih putovanja sjećanja na vizure Barcelone kroz jedinstvenu jezičnu igru koju bilježi u svojim djelima. Grabeći zvučne frazeme ili zgodne pjesničke slike po putu, umjetnica asocijativno bilježi ono što vidi i čuje, interpretira to i reproducira u svojim djelima poput kakve lingvistkinje koja želi ući u trag neviđenim ili neshvaćenim jezičnim pojavama. (…)
Iz teksta Leopolda Rupnika 

Izložba Laure Martinović može se pogledati do 4. srpnja 2019. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.