PROPAO I ČETVRTI POKUŠAJ: ‘Nisu usuglašena sva pitanja oko proračuna’

Propao je i četvrti pokušaj održavanja sjednice Županijske skupštine Ličko-senjske županije s prijedlogom županijskog proračuna što ga je pripremio župan Darko Milinović pa je sjednica odgođena za tjedan dana, a predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić i župan Milinović imali su različita stajališta o razlozima odgode

Kustić (HDZ) izvijestio je da je na sjednicu došlo 27 vijećnika od ukupno njih 33 i svi su, kao i župan, bili suglasni da se sjednica odgodi za tjedan dana.

Ta je sjednica najprije trebala biti održana 18. travnja, pa je odgođena za 2. svibnja, a ni ona zakazana za 28. svibnja nije održana s Kustićevim obrazloženjem da je bio bolestan.

Kustić: Potrebne su dorade proračuna; Milinović: Zbog HDZ-a županija je u blokadi
Milinovićev prijedlog županijskog proračuna za 2019., s projekcijama za 2020. i 2021. iznosi 376.168.000 kuna, a o razlozima odgode sjednice različita su stajališta Kustića i Milinovića.

Kustić smatra da je sjednica odgođena jer nije usuglašeno sve oko prijedloga proračuna.

“Zato je bilo nužno uzeti dodatni rok od tjedan dana da se raspravi što je po tom pitanju najbolje za županiju”, rekao je. Na pitanje što je sporno u županovom prijedlogu proračuna, Kustić je odgovorio da “tu ima hiljadu stavki i da se i sam župan složio da se još sve te stavke usuglase”.

“Nama je na prvom mjestu interes županije, a ne da neke odluke donesemo na ho-ruk, to bi bilo neodgovorno s naše strane. I mogu reći da županija ovom situacijom nije blokirana, funkcionira i funkcionirat će i dalje, ali bitno je – ako se već donosi proračun – da on bude razvojan. Ljudima je već dosta obećanja kojih je bilo godinama i godinama. Pa i sam župan se složio da još trebamo sjesti i sve usuglasiti”, kazao je Marijan Kustić.

Prihvaćanjem županijskog proračuna realizirao bi se dogovor uoči jednoglasnog konstituiranja Skupštine u travnju, u kojem su vijećnici HDZ-om, nezavisni vijećnici Darka Milinovića i Bure promjene, te SDSS-a potpisali sporazum da će tog dana (11. travnja) podržati HDZ-ovog vijećnika Marijana Kustića za predsjednika Županijske skupštine, kao relativnog pobjednika izbora, a da će onda na sljedećoj sjednici prihvatiti Milinovićev prijedlog proračuna.

Iako podržava odgodu radi daljnjih usuglašavanja stavki prijedloga proračuna, župan Darko Milinović kaže, za razliku od Kustića, da je Ličko-senjska županija u blokadi, ali i da pretpostavlja da su zapravo razlozi današnje odgode sjednice stvar unutarnjih odnosa u HDZ-u.

Kustić je, kaže Milinović, tražio u ime HDZ-a odgodu radi deblokade županije. Privremeno financiranje koje traje od početka ove godine završilo je 1. lipnja.

“Nisu tu samo plaće i ostale obveze prema korisnicima županijskog proračuna, već nemogućnost realizacije programa za dobivanje sredstava iz EU fondova, a to znači da nam je nedostupno 97 milijuna kuna iz tih bespovratnih sredstava, a što je uključeno u moj prijedlog proračuna”, kazao je Milinović.

Neusvajanje proračuna župana značilo bi rušenje župana Darka Milinovića i nove izbore – za Županijsku skupštinu i za župana, s tim da je krajnji rok za usvajanje proračuna do 10. srpnja. AUTOR: Hina