STOLAČKO KULTURNO PROLJEĆE – ovdje pogledajte ZBORNIK!

Kada smo u lipnju 2000. i zvanično osnovali Maticu hrvatsku Stolac, dakako da smo imali velike, ozbiljne i dalekosežne ciljeve i planove o njezinu djelovanju te smo činili sve kako bismo stali uz bok onima koji su Matici pristupili prije nas

Pročitaj zbornik!

Držim da, zaista, možemo biti ponosni na sve dosad realizirano u okrilju Matice hrvatske Stolac, ali i na sve što tek slijedi. Izdvajam upravo naš godišnjak Stolačko kulturno proljeće koji je već od prvih brojeva pa sve do danas zahvaljujući ponajprije vrijednom uredništvu i kvalitetnim suradnicima, visoko podigao ljestvicu i ne uzmiče. Zapravo, konstantno raste. I ovaj sedamnaesti broj potkrjepljuje izrečenu tezu.

Pored već uobičajenih priloga koji prate kulturno-društvena događanja u našem gradu i okolici, tu su i oni koji bilježe vrijedne obljetnice te uspjehe pojedinaca i zajednice. Nekim prilozima se, nažalost, opraštamo od dragih ljudi koji su nas trajno zadužili svojim životom, radom i djelovanjem.

Svoje zasluženo mjesto u zborniku ponovno su našli naši najmlađi sugrađani – učenici osnovnih škola s područja naše općine te oni nešto stariji, naši vrijedni srednjoškolci. Njihovi prilozi vrijedan su doprinos zborniku jer upravo je naša stolačka mladost najljepši zalog sretne budućnosti.

Posebnost ovoga broja jesu prilozi naših vojvođanskih Hrvata čija je vrijednost višestruka i predragocjena. Studiozno obrađeni uradci doprinose sveopćem razvoju hrvatske kulture, a to u konačnici i jest jedna od glavnih zadaća Matice hrvatske Stolac – ostvarivati bliskost među sunarodnjacima, smanjivati stvorene prostorne i međuljudske distance, učiti jedni o drugima i jedni od drugih. Problemi i izazovi s kojima se susreću vojvođanski Hrvati, društvena marginalizacija, nemogućnost ostvarivanja svojih ljudskih i manjinskih prava, uvelike nas podsjećaju na naše vlastite borbe na prostoru gdje živimo što nas čini još bližim i povezanijim.

S ponosom stojim na povjerenom mi mjestu u Matici hrvatskoj Stolac te zahvaljujem svim suradnicima i uredništvu našeg zbornika uz poziv na trajnu suradnju.

Predsjednik Matice hrvatske Stolac, dr. Mladen Bošković

STOLAČKO KULTURNO PROLJEĆE – pogledajte ZBORNIK!