Skip to content

„Hrvatska jadranska kupališna baština“ autorice Mirjane Kos Nalis

Hrvatski muzej turizma poziva Vas na otvorenje izložbe “Hrvatska jadranska kupališna baština”, koje će se održati u četvrtak, 6. lipnja 2019. u 19 sati u opatijskom Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer”

„Hrvatska jadranska kupališna baština“ autorice Mirjane Kos Nalis

Gradnjom kopnene i pomorske prometne infrastrukture u 19. stoljeću razvija se balneologija, koja dokazuje ljekovitost i blagotvornost prirodnih resursa kao što su more, sunce, zrak, pijesak. Upravo je ona vezana uz razvoj turizma koji je usko povezan uz izgradnju kupališta u Hrvatskoj, s naglaskom na Opatiju kao kolijevku domaće turističke djelatnosti.
Ova izložba Hrvatskog muzeja turizma iz Opatije nudi presjek samih početaka kupališta nastalih na jadranskoj obali, kao i promišljena nastojanja tadašnjeg generalnog direktora Južnih željeznica Friedricha Juliusa Schülera koji je ogromnim

Morske kupališne građevine koje danas imamo neizostavni su dio urbanističke arhitekture odnosno urbanizma turističkih mjesta kao markantne građevine njihovih veduta u pogledu s mora. Prva morska kupališta gradili su najpoznatiji arhitekti toga doba, s pažljivom i primjerenom organizacijom u smislu planiranja prometne povezanosti i izgradnje turističkih resursa. Osnivaju se dioničarska društva za izradu lječilišta i kupališta, zatim društva za uređenje i poljepšanje mjesta, koja potiču znanstvena istraživanja koja dokazuju pogodnosti određenog podneblja i mjesta. Kupališta se smještaju na litoralu ili neposredno u moru na izuzetno izloženim pozicijama pa su pod utjecajem mora podložna brzoj devastaciji. Grade se i kupališne kućice, koje i danas možemo vidjeti na jadranskoj obali, od kamena i drveta. Sve se gradilo u skladu s konzervatorskim uvjetima i brigom o očuvanju kulturne i prirodne baštine.

Fotografije su zaštićene autorskim pravima i u vlasništvu su Hrvatskog muzeja turizma iz Opatije