Nova anketa otkrila tko je sada najjača stranka u Njemačkoj, pretekli i konzervativce Angele Merkel

Zeleni su pretekli konzervativce kancelarke Angele Merkel i postali najpopularnija stranka u Njemačkoj, pokazala je anketa u subotu, dok su kancelarkini koalicijski partneri socijalisti pali na rekordno niske grane

Upitani za koga bi glasali na parlamentarnim izborima, 27 posto građana je izabralo Zelene, jedan posto više od konzervativne unije CDU/CSU.

Anketa pokazuje da se uzlazni trend Zelenih, koji su na europskim izborima prošli tjedan bili drugi, otada intenzivirao.

Zeleni sada dobivaju sedam posto više u odnosu na ankete tjedan uoči izbora za Europski parlament, dok je CDU izgubio dva posto.

SPD, jedna od stožernih stranaka europske ljevice, pala je pet posto na 12 posto i samo je za jedan posto ispred krajnje desnog AfD-a. Liberali (FPD) su stabilni na osam posto potpore.

Konzervativci kancelarke Merkel pobjedili su na europskih izborima s 28,9 posto glasova, sedam posto manje nego prije pet godina. Zeleni su sa 20.5 posto potisnuli na treće mjesto SPD za koji je glasalo samo 15,8 posto Nijemaca.

Obje tradicionalne stranke isticale su nakon europskih izbora važnost zaštite okoliša, no čini se da su od toga profitirali samo Zeleni, rekao je Manfred Guellner, izvršni direktor agencije koja je provela istraživanje za televeziju RTL. AUTOR: Hina