Skip to content

SANJA RADOLOVIĆ: U Puli je IDS debeo podbacio. Ovo im je alarm za uzbunu!

Jasno mi je da IDS ima mašineriju, ali i tu mašineriju čine ljudi koji valjda imaju vlastitu savjest i razmišljaju svojom glavom. Ili ipak ne? Opet se pokazalo da je IDS mobilizirao članstvo, članove njihovih obitelji i sve one kojima egzistencija ovisi o toj stranci, pa im je ta umreženost i ovaj put donijela glasove, smatra vođa Živog zida u Istri Damir Grünbaum

Amsterdamska koalicija osvojila je najviše glasova u svim istarskim gradovima, a zanimljivo, da je čak i u utvrdi SDP-a u Umagu, najviše glasova dobila lista koju je predvodio IDS-ovac Valter Flego. SDP je bio prvi samo u Fažani, dok je u Svetom Petru u Šumi očekivano pobjedu odnijela lista HDZ-a. I u SDP-ovoj općini Svetvinčenat pobjedu odnosi Amsterdamska koalicija. U svim ostalim istarskim općinama, izuzev Fažane i Svetog Petra u Šumi, Amsterdamska koalicija ima potpunu prevlast.

Kandidatkinja SDP-a na europskim izborima Sanja Radolović u svom je rodnom gradu Puli osvojila 437 glasa, dok je u Istarskoj županiji za nju glasalo 1.175 birača. Zanimljivo je da je SDP-ova lista ostala iza Amsterdamske koalicije u Umagu na kojem je SDP-ovci obnašaju vlast. Tako je u Umagu primjerice Radolović osvojila 45 glasova, dok je za Valtera Flegu glasovalo 636 birača iz Umaga. Nakon prespavane noći, Radolović kaže da je jako zadovoljna rezultatima koje je ostvarila, priznajući da u konkurenciji s kolegama na listi i nije očekivala više.

Alarm

– Što se tiče Pule, ja sam stvarno prezadovoljna s obzirom da sam tek prije godinu i pol dana preuzela vođenje stranke u Puli, a isto toliko dugo sjedim i u Gradskom vijeću. Na listi sam bila s renomiranim stranačkim kandidatima iz političkog spektra kao što su Biljana Borzan i Tonino Picula, a konkurirala sam među bivšim ministrima i sadašnjim saborskim zastupnicima te sam daleko najmlađa kandidatkinja. Iskreno, očekivala sam možda još i manje glasova u Puli ali i cijeloj Istri, kaže Radolović.

Komentirajući rezultate u Umagu, veli da IDS na ove izbore izašao u koaliciji sa sedam stranaka.

“Dakle, tu su glasovi HSU-a, HSS-a i GLAS-a. Sasvim je očekivano da kada u takvom paketu izađete na izbore da ćete povući veći broj glasova. Opet, ne treba to brkati jer na lokalnim izborima pojedinci su ti koji nose rezultate i uopće ne sumnjam da će SDP-ov gradonačelnik Vili Bassanese u Umagu i dalje ostvarivati respektabilne rezultate. Činjenica je da su ovi izbori zapravo veliki podbačaj IDS-a jer su sa sedam stranaka u koaliciji ostvarili lošije rezultate nego na izborima 2014. godine. Ako gledamo Pulu, IDS-u bi to trebao biti alarm za uzbunu, tvrdi Radolović.

– Ukoliko na lokalne izbore kane izaći samostalno, prema ovim rezultatima gdje sada u Puli u koaliciji dobivaju nešto više od pet tisuća glasova, jasno je da su daleko od toga da mogu sami formirati vlast u najvećem istarskom gradu. Dobar dio glasova u Puli im je donio rođeni Puležan Silvano Hrelja koji je prije bio s SDP-om. Znači IDS je u Puli debelo podbacio! U SDP-u smo očekivali ovakve rezultate, kaže Radolović, dodajući da su neke zacrtane ciljeve i premašili. Osvrnula se i na četiri osvojena SDP-ova mandata u Europskom parlamentu, rekavši da joj je jako drago da se u SDP ponovno vratio optimizam. Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, glasistre.hr