Skip to content

Davor Šuker ambasador Svjetske turističke organizacije

Rast, inovacije i partnerstvo u europskom turizmu – među ostalim – u fokusu su Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije koja je danas održala sastanak u Zagrebu. Prilika je to također da se Hrvatska, koja predsjedava Komisijom, kvalitetno predstavi i nastavi jačati poziciju na svjetskoj turističkoj sceni.

Gosti Teme dana bili su glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Zurab Pololikashvili i ministar turizma Gari Cappelli.

Cappelli je naglasio kako je u Zagreb došlo 40 od 42 članice Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije, što je najviše do sada.

– Dali su nam nagovijestiti koliko je Hrvatska bitna na karti turizma. U svim bitnim komisijama smo prisutni, dajemo svoje prijedloge i tretirani smo kao važan partner u turizmu, naglasio je.

Pololikashvili je naglasio kako je ovaj sastanak veoma važan za turizam te da se na njemu donose sve glavne odluke koje se tiču razvoja turizma u Europi i regiji.

– Svi članovi ovog sastanka su veoma zadovoljni organizacijom. Naučit ćemo još više o Hrvatskoj gostoljubivosti i smatram da je sastanak bio vrlo plodonosan i zanimljiv, rekao je.

– Hrvatska će biti jedan od najboljih primjera kako razvijati turizam. Hrvatska preobrazba u zadnjih 25 godina je izvanredna. Važno je da sve zemlje regije prouče Hrvatski model, istaknuo je Pololikashvili.

Cappelli je rekao kako je na sastanku dogovoreno da će Davor Šuker biti ambasador svjetske turističke organizacije.

Pololikashvili je naglasio kako je regija Europe jedna od najposjećenijih regija na svijetu. U prošloj je godini u Europu stiglo više od 700 milijuna posjetitelja.

– Naša je prognoza da će se u narednim godinama ta brojka povećati. No, izazov će biti promovirati nove destinacije i upravo stoga smo najavili za iduću godinu, da će biti godina eko turizma i ruralnog turizma i opet, Hrvatska je najbolja destinacija za to, naglasio je.

– 2020. godine Hrvatska će biti na čelu EU i mi želimo iskoristiti to razdoblje kako bismo pozvali europske ministre da nam pomognu realizirati sve naše projekte, rekao je Pololikashvili.

Cappelli je naglasio kako Hrvatska najbolje funkcionira kada su pred njom izazovi, pa tako i što se tiče turizma.

– Mene ne brine povratak Turske, Grčke ili Egipta na turističku scenu. Hrvatska ima svoj put i svoju strategiju, istaknuo je. hrt