Skip to content

28. svibnja 1991. – Osnivanje hrvatske vojske

Predsjednik Republike Hrvatske objavio je 28. svibnja 1991. smotru Narodne garde na stadionu Nogometnog kluba Zagreb.

Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje hrvatskih oružanih snaga. 

Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu – rekao je gardistima predsjednik Hrvatske doktor Franjo Tuđman.Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost.

Ispred predsjednika bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada Zbora narodne garde, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari. 

Bila je to okosnica mlade hrvatske vojske koja će u nekoliko sljedećih godina tehnički i ekipno osnažiti i postati respektabilna regionalna sila. U ratu što su ga nametnule srbočetničke snage ta će vojska oslobađati dio po dio Hrvatske, da bi u nevjerojatno djelotvornim i brzim akcijama Bljesku i Oluji oslobodila sve središnje dijelove Hrvatse. 

Srbočetničke postrojbe neće više okušavati snagu te vojske pa će se posljednje okupirano područje, istočna Slavonija, mirno reintegrirati u Hrvatsku. Velika svjetska vojna učilišta ne kriju podatak da se akcije Bljesak i Oluja, što su ih izvele hrvatske postrojbe, izučavaju na njihovim katedrama. izvor hrt