SVEČANO OTKRIVENA BISTA IVE BREŠANA

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u ponedjeljak je otkrivena bista Ive Brešana, hrvatskog književnog velikana koji je rođen na današnji dan 1936. godine u Vodicama.

– Njemu je zaista osigurana vječnost jer će se ‘Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja’ izvoditi dok bude postojao ljudski rod – rekao je tom prigodom Brešanov sin, redatelj Vinko Brešan.

Brešanov prijatelj, pjesnik i književnik Enes Kiševićobraćajući se okupljenima u šibenskom kazalištu izjavio je da je neke pisce potrebno svako malo “zalijevati” sjećanjem kako ih se ne bi zaboravilo i koliko god im se podizali spomenici, vrijeme će im izbrisati trag”. No dodao je, kad je riječ o Ivi Brešanu, ništa od toga ne vrijedi, jer Ivo je svakim svojim slovom više skrbio o drugima, nego o sebi.

– Kad je Brešan u pitanju, smrt ne postoji, ona je samo dramska stanka u kojoj će još dugo odjekivati živa Brešanova riječ – naglasio je Kišević.

– Brešan nije otišao, on je ostao u životu – rekao je Kišević citirajući Peru Mioča, koji je jednom prigodom rekao da “u Hrvatskoj nikad nije bilo dobro pisati dobro o djelima Ive Brešana, a unatoč toj činjenici, neka su časna pera to činila”. U mnogim europskim zemljama Brešan bi dobio brojne doktorate, osim u Hrvatskoj, dodao je.

– U svakoj europskoj zemlji već bi mu odavno izašla sabrana djela, osim u Hrvatskoj. Čak ga nema ni u ediciji ‘Pet stoljeća hrvatske književnosti’. Svaka bi ga Akademija znanosti i umjetnosti rado imala kao člana, osim u Hrvatskoj, gdje bi uz zvijezdu Brešana potamnjeli njihovi ferali. To je groteskno stanje našega duha – ocijenio je Kišević.

Bista je rad mladog umjetnika Nikole Vudraga koji je rekao kako mu je izrada bila zahtjevna budući da Brešana nije poznavao, ali sve što je o njemu čuo bile su “zlatne riječi za zlatnoga čovjeka”.

Šibenski dogradonačelnik Paško Rakić poručio je da nas je profesor Ivo Brešan svojim likom i djelom itekako zadužio.

– Jako ga dobro pamtimo kao vrsnog majstora pisane riječi, ali i kao velikog čovjeka. Ova bista bit će trajni spomen činjenici da je stvarao i radio unutar ove kuće. Mislim da je ovo tek prvi korak do krajnjeg cilja, najkvalitetnijeg mogućeg odavanja počasti jednom takvom književnom velikanu. Iskreno čestitam i zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u realizaciji programa, a našem dragom profesoru – nek’ je sretan rođendan – rekao je Rakić.

Književnik Ivo Brešan (Vodice, 1936. – Zagreb, 2017.) bio je jedan od najplodnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara europskog ranga, prozaist i pisac filmskih scenarija za nagrađivane hrvatske filmove. Najpoznatija mu je drama “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, koja je premijeru, iz političkih razloga, zbog vještog ismijavanja totalitarističkog komunističkog sustava, imala tek šest godina nakon što je napisana, ali se od 1971. neprekidno pojavljivala na repertoaru kazališta i nakon Brešanove smrti. Uz drame, napisao je desetak romana i nekoliko zbirki pripovjedaka.

Akademik Krešimir Nemec Ivu Brešana nazvao je istinskim književnim velikanom, možda jednim od zadnjih koji zaslužuje epitet hrvatskog klasika. Unatoč velikom dramskom stvaralaštvu, Brešan je imao veliki radijus djelovanja, velike talente, naglasio je Nemec. AUTOR: Hina