Bivši sudac Trgovačkog suda, Mislav Kolakušić, a koji je napravio veliko iznenađenje te osvojio mandat u Europskom parlamentu, obratio se konačno javnosti. Održao je konferenciju za medije ispred Muzeja suvremene umjetnosti, nakon što se u nedjelju nije oglasio u medijima

– Prvenstveno bi htio zahvaliti svojoj obitelji, najužem krugu suradnika, tisuće volontera koji su radili. Hrvatska se može mijenjati isključivo izlaskom na izbore. Nema drugog načina. Hrvatska se ne može mijenjati niti u Europskom parlamentu niti drugdje već isključivo u Hrvatskom saboru. Na moju veliku žalost, velik broj građana, 70 posto ponovno je odlučio reći, mene ne zanima hoće li moje dijete imati radno mjesto. Hoće li moje dijete ili unuk morati napustiti RH. Odlučili su ostati kod kuće ili raditi nešto drugo. Što smo dobili? Dobili smo da 10 posto glasova je ostvarilo više od 70 posto mandata. Stranka na vlasti koja se zove HDZSDP je ostvarila osam od 11 mandata. Tko je to omogućio? Oni koji su ostali kod kuće i smatraju da ne moraju vršiti svoju građansku dužnost da bi poslije mogli kukati. Bez građanske odgovornosti nema građanskog društva. Mi to možemo. Izašlo je pet posto više građana. 
Kolakušić je poručio da mu ulaskom u Europski parlament ne prestaju ambicije. Štoviše, najavljuje pohod na Pantovčak, a potom i na Markov trg. 
– Ja ću se kandidirati na predsjedničkim izborima. Građani, morate izaći i morate biti na izborima. Ne smijete dopustiti da manjina vlada. I to takva manjina. Građani morate se osvijestiti. Pokazali smo da nas ima i da možemo. Nismo imali prostor u medijima, koristili smo se samo društvenim mrežama i Google reklamama. Sada nam dajte prostor da građani čuju poruke koje imamo, poručio je Kolakušić.

Na opasku novinarke da su najavljivali dva ili tri mandata, a osvojili tek jedan, Kolakušić kaže sljedeće.

– Djelomično smo zadovoljni rezultatima. Više od 100 tisuća glasova je otišlo u vjetar. Ovo je bila visokopersonalizirana kampanja. Sve što obećajem, ja ću osobno ostvariti. Mi ovako prije svakih izbora imamo obećanja i programa koje nitko ne provede. Tko je odgovoran? Nitko. Ja ću biti odgovoran.

Potvrdio je da ide u Europski parlament, da će prisustvovati na sjednicama.

– Moji uredi će napraviti pripremu. Imamo velike ljetne i zimske praznike, kao što su navikli saborski zastupnici. Čim odemo u Bruxelles, krećemo i s pripremom za predsjedničke izbore.
Kaže da neće biti dio niti jedne političke grupacije u Bruxellesu, već da će biti nezavisni. Dodaje da ima ambiciju postati prvo predsjednik, a onda doći i do premijerske pozicije. 

– Ključ je da barem 70 posto ljudi izađe na izbore. Bez toga nema promjene.

Bošnjaković komentirao rezultate

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković se osvrnuo na izborne rezultate i HDZ-ov uspjeh, kaže da je postavljen cilj za 5 zastupnika i malo im je falilo. 

– Sada je na našim stranačkim tijelima da napravimo analize, vidimo gdje je trebalo biti bolje, a imamo 4 zastupnika i svaki treba biti vidljiv u Europskom parlamentu i boriti se za interese Hrvatske, kazao je. 

Na pitanje tko je “crni labud” o kojem se govori, rekao je da nema pojma. 

Podsjetimo, HDZ-ov šef kampanje Robert Kopal rekao je komentirajući rezultate izbora da se njihovoj stranci dogodio “fenomen crnog labuda”, to jest da su se glasovi disperzirali na puno fronti, a što je u konačnici doveli do toga da nisu osvojili pet mandata. 

Osvrnuo se na izmjene zakona o medijima, smatra da je medijski prostor doživio ogromne promjene, a naš zakon o medijima će doživjeti određene izmjene jer ga treba regulirati na moderniji i bolji način

Sastaje se vodstvo HDZ-a, najvećih gubitnika izbore

Državno izborno povjerenstvo imat će konferenciju za medije u 14.30, na kojoj će izvijestiti o rezultatima glasovanja za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Presica se održava u Hrvatskom saboru. 

U 15 sati se pak održava sjednice Predsjedništva te Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj će glavna tema biti netom održani izbori za Europski parlament. Autor: M.Š./HRT