„SPOMENICA 2018.“ TOMISLAVA MARIJANA BILOSNIĆA

„Spomenica 2018.“  Tomislava Marijana Bilosnića najnovija je knjiga ovog autora tiskana u izdanju 3000 godina Za dar u Zadru. Riječ je o svojevrsnom biografsko- bibliografskom izdanju koje se odnosi na djelo i umjetničko djelovanje  i stvaralaštvo TMB-a tijekom protekle 2018. godine.

Prilozi koji otvaraju „Spomenicu 2018.“ su  Bilosnićev portret, rad glasovitog ukrajinskog slikara Vasilija Korkiška, i pjesma grčkog pjesnika Christosa Toumanidisa naslovljena „Dijeleći uspomene s Tomislavom Marijanom Bilosnićem“. Slijedi potom riječ o Bilosnićevim knjigama objavljenim tijekom 2018. godine, s posebnim osvrtom na projekt izdavanja njegovih sabranih djela. Tu su i knjige drugih autora koji pišu o Bilosniću, te antologije, panorame, monografije i zbornici u kojima je ovaj autor zastupljen. Svakako zasebno mjesto zauzima prilog o uvrštenju Bilosnićevih pjesama u „Antologiju Sveučilišta Salamanca“, kao i objavljivanje istih pjesama u ovoj spomenici. Konačno saznajemo kako je Bilosnić tijekom protekle godine, uz antologiju objavljenu u Salamanci, uvršten i u antologiju hrvatskog haiku pjesništva, antologiju „Susreti“ u Kolumbiji, u izboru i prijevodu Željke Lovrenčić i uredništvu Eduarda Bechara Navratilova, u antologiju pjesama o hrvatskim majkama (u izboru Mladena Pavkovića) i panoramu suvremenog hrvatskog pjesništva na njemačkom jeziku u izboru i prijevodu Borisa Perića i Davora Šalata.

U istom periodu Bilosnić  je ukoričio pet novih knjiških izdanja, gdje posebno treba istaknuti dvije knjige Izabranih djela, Izabrane poeme, knjiga II, koju je uredio Igor Šipić, i Izabrana proza, knjiga IV koju je s predgovorom Domagoja Borisa Biletića uredila Sanja Knežević. Tu je i Bilosnićeva knjiga putopisa „Put u Uzbekistan“ koja je predstavljena na Danima hrvatskog putopisa u Loboru.

Tomislav Marijan Bilosnić

O Bilosniću su protekle godine oglede i eseje pisali i svoje tekstove objavili  Željka Lovrenčić, Sanja Knežević, Sanja Nikčević, Božica Pažur, Cvjetko Milanja, Davor Šalat, Tin Lemac, Mato Nedić, Igor Šipić, Boris Domagoj Biletić,  Dragan Gligora, Ante Tičić, Tomislav Šovagović i drugi. U izdanju zagrebačkog nakladnika „Ljevak“ izišla je i knjiga studija, članaka i eseja o umjetničkom stvaralaštvu Tomislava Marijana Bilosnića, koju je pod naslovom „Tema TMB“ napisala Sanja Knežević.

Prateći kroniku 2018. godine u ovoj „Spomenici“, otkrivamo kako je Bilosnić svojim djelima, a vrlo često i osobno, bio zastupljen u Kolumbiji, Kubi, Grčkoj, Španjolskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Austriji i Albaniji. Posebice je zapaženo njegovo višednevno sudjelovanje na Međunarodnom pjesničkom festivalu u Havani na Kubi, gdje je boravio u društvu, u svijetu poznate hrvatske hispanistice Željke Lovrenčić, koja je prevela njegove zbirke pjesama „Tigar“, „Afrika“ i „Odisej“, kao i niz drugih pjesničkih uradaka. Ne čudi, dakle, činjenica da je Željka Lovrenčić u ovoj „Spomenici“ uz Bilosnića i najspominjanija osoba, kako riječju tako i slikom.  O Bilosnićevom pjesničkom djelu govorilo se na pjesničkim i znanstvenim skupovima u Havani, Ateni, Tirani i Koljnofu. Kronika uz Bilosnićeva gostovanja, nastupe i promocije, bilježi i niz drugih događanja kao što je projekt „Jantarska cesta v Hrvateh“ što je kao petodnevna zbivanja po Ravnim kotarima i Bukovici Bilosnić inicirao i organizirao zajedno s Franjom Pajrićem, odnosno Udrugom Hrvati iz Koljnofa u Mađarskoj.

U „Spomenici 2018.“ Tomislava Marijana Bilosnića, poglavito je zanimljiv prinos vrlo iscrpne bibliografije o njegovom umjetničkom djelu protekle godine, koja se donosi na pune četrdeset i dvije stranice, od ukupno dvjesto osam stranica „Spomenice“.  Svakako valja spomenuti i činjenicu kako je ovaj zbornik o prošlogodišnjem radu i djelu Tomislava Marijana Bilosnića opremljen i nizom vrlo zanimljivih fotografija. „Spomenici 2018.“ Tomislava Marijana Bilosnića uređuje Dejan Golem, naslovnicu uz autora potpisuje Josip Granić, dok je grafičku obradu izvela Marija Marfat.