Ako ostanem bez Edisa, možda završim karijeru

Najbolja svjetska bacačica diska 28-godišnja Sandra Perković iznenadila je u petak izjavom o unosnoj ponudi iz inozemstva za njezina trenera Edisa Elkasevića i najavom da bi mogla završiti karijeru, ako ostane bez trenera s kojim već sedam godina niže pobjede na najvećim natjecanjima.

“Nezahvalna situacija. Osjećam gorčinu u grlu. Ne želim razmišljati da se to neće moći riješiti, jer se radi o banalnim stvarima. Uopće ga ne osuđujem. Meni da se ponudi neka bolja prilika, tko zna kako bih ja razmišljala ili svatko od nas. On je mlad čovjek, treba brinuti o svojoj obitelji, mora gledati najbolje za sebe i tko sam ja da mu sudim. On je sa mnom proveo sedam godina rada i treniranja po nevjerojatnim uvjetima i uopće se čudim što je taj čovjek još uvijek danas tu gdje je”, rekla je Sandra Perković na druženju s predstavnicima medija koje je bilo organizirano povodom odlaska na njezin prvi ovosezonski miting Dijamantne lige, koji je na rasporedu 30. svibnja u Stockholmu, ali je tema o mogućem odlasku Edisa Elkasevića iz Hrvatske zasjenila inicijalni razlog za okupljanje kraj Zagrebačkih fontana.

“Edis je dobio ponudu prije nekoliko tjedana. Nije me to potreslo ni iznenadilo. To je nešto o čemu sam govorila već proteklih par godina. Svi misle da samo sportaši dobivaju ponude za promjenu državljanstva, no u atletici to nije slučaj. Sportaši sada moraju čekati četiri godine na nastup za novu državu, ako IAAF ne odluči drugačije. No, ono u što sada zemlje koje barataju s puno novca ulažu su umovi”, rekla je Sandra i u istom dahu nastavila:

“Mi sami nismo svjesni koliko su treneri napravili u hrvatskom sportu, koliko su nam pomogli, a mi ih omalovažavamo, prvo što se tiče plaćanja, a onda i odnosom. Primjerice, mi sportaši imamo pravo na povlaštenu mirovinu, dok treneri nemaju. Mi se ponašamo kao da je lako napraviti olimpijskog pobjednika. Sljedeće godine su olimpijske igre, mnoge zemlje koje imaju novac žele najbolje uvjete za svoje sportaše. Mi koji malo manje brinemo o sportašima mogli bi biti oštećeni.”

Perković nije željela otkriti iz koje je države stigla ponuda. Autor: Hina