Skip to content

Incident na obilježavanju Dana pobjede

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske organizirao je svečanu akademiju u povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i oslobođenja grada Zagreba u KD-u Vatroslav Lisinski.

Na današnjoj proslavi došlo je do verbalnog napada na izaslanicu zagrebačkog gradonačelnika Oliveru Majić te izaslanicu predsjednice Mirjanu Hrgu.

Izaslanici Milana Bandića Oliveri Majić, kada je krenula na pozornicu, netko je iz publike doviknuo “Neka vrati Trg maršala Tita”, nakon čega su okupljeni počeli pljeskati i uzvikivati “Hoćemo Tita”.

Kada je Olivera Majić pozdravila izaslanicu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Mirjanu Hrgu okupljeni su počeli zviždati.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić rekla je da je Dan oslobođenja grada Zagreba i dan sjećanja na borbe u kojima je tijekom četiri godine poginulo više od 26 tisuća Zagrepčana.

Svake godine, dodala je, Zagreb se prisjeća žrtava iz logora Kerestinec, žrtava s Rakovog potoka, zatvora u Savskoj cesti i pogubljenja u Dotršćini gdje je pogubljeno više od 7 tisuća Zagrepčana i svih stradalih na zloglasnim mjestima na ovom prostoru, a na kraju govora kazala je: “Da se nikad ne ponovi i da se ne zaboravi”.

Okupljenima se obratio i predsjendik SABA-e Franjo Habulin.

  • Čestitam vam Dan pobjede, Dan oslobođenja grada Zagreba i Dan Europe. Koliko god da nam je važna Europa, moram reći da je krajnje licemjerno slaviti Dan Europe i praviti se kao da zaboravljamo Dan grada Zagreba. Licemjerno je govoriti o današnjoj Europi, a zaboravljati veliku pobjedu nad antifašizmom, bez koje te Europe ne bi bilo. Ako neki zaboravljaju, mi ne zaboravljamo i zato smo danas ovdje, rekao je predsjednik SABA-e Franjo Habulin.

Govorio je i SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

  • Kad su partizani oslobodili Zagreb, iz njega su bježali fašisti i njihovi sluge. I ustaše i četnici. To je jedina povijesna istina. Poražen je režim koji je provodio rasne zakone, masovno ubijao ljude koji su bili ili druge vjere, nacionalnosti ili su bili domoljubi koji su se odlučili oduprijeti fašističkoj okupaciji zemlje. Samo dan nakon toga nacistička Njemačka potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže da je antifašizam ugrađen u hrvatski Ustav čime je određena hrvatska ideologija te da moramo imati pravilan stav o onome što se dogodilo.

  • Antifašizam je ugrađen u naš Ustav i tu smo kao država odredili našu ideologiju i temeljne vrijednosti. Žalosti me, nakon svih ovih godina, da ljudi ne razlikuju neke stvari. Povijest ne možemo promijeniti. Ona je takva kakva je, ali moramo imati pravilan stav o onome što se dogodilo, rekao je Bošnjaković nakon svečane akademije u povodu Dana pobjede nad fašizmom.

Istaknuo je da treba afirmirati ono što je dobro te osuditi ono što je loše, da se u budućnosti tako nešto ne ponovi.

Što se tiče odlaska predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Bleiburg na dane sjećanja na poginule u Drugom svjetskom ratu, poručio je da to treba komentirati sama predsjednica.

  • Naprosto, svaka žrtva koja je žrtva zato što je drugačije ideologije, vjere, nacije, nije u redu da je žrtva samo zbog toga, istaknuo je. Autor: M.Š./HRT