Skip to content

Mia Maraković- Podloga

Ambijentalna instalacija Mie Maraković Podloga jest upravo to – svjedok procesu stvaranja, palim mrljama boje, prolivenoj kavi, kapljama znoja, koji diktatom prostora galerije materiju žutice pretvara u subjekt, koji stvara osjećaj bestežinskog stanja namjesto vidljivih zidova, podova, stropa i ulaza

Svaki subjekt u prostoru, bilo da je ti, on ili ono, „posjeduje“ isti prostor u kojem se nalazi, podlogu po kojoj se kreće, tlo na kojem se razvija i raste. Možda je to hranjivi medij za uzgoj organizama i njihovih tkiva u Petrijevoj zdjelici ili pak auditivni podražaj koji stvara doživljaj vizualno proživljenom. Podloga jest, u svojoj definiciji, ono na čemu što počiva, pasivni sudionik aktivnog življenja. Može biti glatka, pješčana, abrazivna, hladna, oronula, meka. Može biti nagla, razumna. Čvornata i zajedljiva.

U subotu, 11. svibnja 2019. u 20.00 sati u Garaži Kamba (dvorište Ilice 37) otvorit će se samostalna izložba Mie Maraković pod nazivom Podloga.

Ambijentalna instalacija Mie Maraković Podloga jest upravo to – svjedok procesu stvaranja, palim mrljama boje, prolivenoj kavi, kapljama znoja, koji diktatom prostora galerije materiju žutice pretvara u subjekt, koji stvara osjećaj bestežinskog stanja namjesto vidljivih zidova, podova, stropa i ulaza. U takav košmar neočekivanog Mia nagonski ulazi ostavljanjem pisanog traga, svojevrsnom namjernom intervencijom, ali koja se ponaša slučajnom u jednakoj mjeri kao i zbir mrlja boje koje mokre ostavljaju tragove, nusprodukti emocija koje nenamjerno padaju na površinu tkanine. (iz teksta Marije Kamber)

Mia Maraković diplomirala je 2018. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek Likovna kultura. Izlagala je na pedesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te je ostvarila osam samostalnih izložbi od kojih ističe „Strukture stvarnosti“, Academia Moderna i „Oblici u nastajanju“, Lauba. Autorica je šest javnih murala te ostvaruje tri javne instalacije. Članica je HDLU-a od 2015. godine.

Više o Garaži Kamba:

Garaža Kamba izložbeni je prostor na adresi dvorišta Ilice 37 u Zagrebu, koji od 2017. godine funkcionira kao pop-up galerija s naglaskom na interdisciplinarnoj i ambijentalnoj umjetničkoj produkciji. Program koji se provodi u Kambi usredotočen je na predstavljanje izložbi neklasičnog izložbenog formata i načina izlaganja te umjetničkim praksama baziranim na kontekstu i fizičkoj pojavnosti prostora, kao i neposrednoj komunikaciji s publikom. Projekt je pokrenut s ciljem pružanja podrške umjetnicima u usponu za predstavljanje njihovog rada u izvaninstitucionalnim okvirima, kao i djelatnicima u kulturi za implementaciju inovativnih kustoskih praksi i stimulaciju kvalitetne suvremene umjetničke produkcije u jezgri grada.