Skip to content

KONCERT – GLAZBENO POPODNE S MATEOM LEKO – 13. svibnja

PROGRAM

C. Debussy: Clair de lune

D. Detoni: Adagio cantabile iz „Tri koralne predigre“

W.A.Mozart: Lacrimosa

W.A.Mozart/Matej Mestrovic: Alla turca

S. Rachmaninov: Elegija op.3 br.1

S. Rachmaninov: Etida op.39 br.5

A. Scriabin: Etida op.8 br.11

F. Kreiser/ S.Rachmaninov: Liebesleid

I. Albeniz: Tango

P. de Sarasate: Zigeunerweisen

Izvođači

Matea Leko, klavir
Vedran Janjanin, klavir
Matej Mestrovic, kompozicija i klavir
Jana Pelikan, violina

BIOGRAFIJA

Ubraja se medu najtalentiranije mlade hrvatske pijaniste i već broji preko 200 nastupa na hrvatskim i europskim pozornicama. Glazbeno školovanje započela je u rodnom gradu u klasi cijenjene prof. Ivanke Kordić čiji su učenici osvojili preko 250 nagrada na pijanističkim natjecanjima. Kao učenica srednje škole osvojila je nagrade na državnih natjecanjima, Nagradu za najbolju izvedbu hrvatskog skladatelja i Nagradu Mira Sakač. Na Muzičku akademiju u Zagrebu primljena je sa 17 godina kao prvoplasirani kandidat s maksimalnim brojem bodova od svih članova žirija.

Već za vrijeme studija u klasi prof. Dalibora Cikojevića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2003.-2008.) održala je brojne solističke nastupe u hrvatskim gradovima i u inozemstvu .

Kao izvrsna studentica bila je stipendistica Grada Zagreba za vrijeme studija u Zagrebu, što joj je omogućilo dodatna usavršavanja na seminarima kod eminentnih pijanista i klavirskih pedagoga (Peter Feuchtwanger, Pavel Gililov, Konstantin Bogino, Arbo Valdma, Eugen Indjić, Alexei Kornienko, Andrzej Jasinsky, Roger Muraro, Michel Beroff, On Mitani).

Njezin debi uz uz Zagrebačku filharmoniju (lipanj 2006.) i izvedba Ravelovog drugog klavirskog koncerta priskrbila joj je glasno odobravanje kako publike I kritike, i poziv za slijedeći nastup – Saint Saensov drugi klavirski koncert u g-molu.

Snimala je za HRT i Hrvatski radio.

Nastupala je s vodećim hrvatskim orkestrima i surađivala s dirigentima Martinom Sieghartom, Tomislavom Fačinijem, Aleksandrom Kalajdžićem, Alunom Francisom, Antom Milićem i Johannesom Schlaeflijem.

Bila je umjetnička voditeljica Koncertnog ciklusa Virtuoso u Zagrebu od 2005. do 2007.godine.

Nakon uspješnog diplomskog koncerta u prepunoj dvorani Hrvatskog glazbenog Zavoda u Zagrebu (siječanj 2008.) Matea nastavlja školovanje i umjetnički razvoj u u Austriji i Itaiji u klasama priznatih svjetskih pedagoga: univ.prof. Noela Floresa i prof. Marialene Fernandes pri Universitaet fuer Musik und darstellende Kunst u Beču te prof. Konstantina Bogina pri Accademia Santa Cecilia u Bergamu.

See also  Martina Zadro i Martina Filjak u Glazbenom zavodu

Prvi inozemno priznanje stiglo je u veljači 2007. kad je pozvana da predstavi djela hrvatskih skladatelja na recitalu u Barceloni.

Nakon toga niže uspješne nastupe na festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Švedskoj, Italiji i Izraelu.

Zahvaljujući njenom glazbenom senzibilitetu i pouzdanosti u zajedničkom muziciranju primila je pozive za suradnju s drugim glazbenim umjetnicima; Surađivala je sa prof. Vlatkom Oršanić i Kristinom Beck na seminarima opernog pjevanja u Francuskoj i Sloveniji (2007, 2008, 2009).

Godinu dana radila je na Muzičkoj akademiju u Zagrebu kao umjetnički suradnik, gdje je imala čast surađivati sa cijenjenom hrvatskom opernom umjetnicom Dunjom Vejzović na njezinim Lied seminarima.

Uz solističke nastupe, aktivno se bavi komornom glazbom, i dijelila je europske pozornice s izvrsnim glazbenicima :

Konstantin Bogino (klavir), Alissa Margulis ,Yury Revich, Rusanda Panfili (violina), Boris Andrianov, Konstantin Manaev i Camille Thomas (cello), Aleksandar Milošev i Peter Langgarten (viola) , te brojnim pjevačima.

Njezin nastup sa sjajnim ruskim violinistom Yuryem Revichem u kolovozu 2012. na Glazbenom ljetu u Bohinju popracen je stajacim ovacijama te snimljen za Slovenski Radio.

Studeni 2012 bio je značajan za Mateu zbog uspješnih koncerata na festivalu Aurora Chamber music u Švedskoj gdje je imala čast dijeliti pozornicu s velikanima klasične glazbe ; Garry Hoffman, Alexander Zemtsov, Peter Donohoe, Alexander Schultz…

Na koncertu otvorenja festivala izvela je Tchaikovsky trio s Alissom Margulis i Per Nystromom .

Praizvedba skladbe “Café Music” na festivalu Diapason u Zagrebu 25.11. naišla je na izvrsnu podršku publike i kritike te je naknadno snimljena za potrebe kulturnog programa HRT3 (Emisija).

Interes šire javnosti u Hrvatskoj omogućio joj je nastup na VIPnet božićnom koncertu u Zagrebu koji je emitiran na HRT1 na Božić 2012.

Sa austrijskim baritonom Danielom Serafinom pripremila je Lied program “Forbidden and Banned” koji je 2013.godine predstavljen publici u Beču, Bratislavi, Berlinu i Tel Avivu.

Odabrana je u internacionalnom izboru mladih umjetnika za snimanje Mozartovih klavirskih koncerata sa Kurpfaelzisches Kammerorkestrom u Mannheimu. Pod ravnanjem švicarskog maestra Johannesa Schlaeflija CD je snimljen i izdan od ARS Produktion kuće, te je hvaljen od internacionalne kritike.

See also  Dobitnici Porina za životno djelo 2013

Duo partner s kojim redovno surađuje, ruski violinist Yury Revich, proglašem je mladim umjetnikom godine 2015. (ICMA – International Classical Music Awards) te debitantom godine na dodjeli ECHO Klassik 2016.-te godine. Svira na čuvenoj Stradivari violini iz 1709.-te godine koju mu je ustupila Goh Family Foundation.

Nastupi Matee i Yuryja redovno izazivaju stajaće ovacije na nastupima diljem Europe, te humanitarnim koncertima poput “All for Autism” u Beču.

Sa hrvatskom pijanisticom Kristinom Bjelopavlović Cesar osnovala je klavirski duo “Twenty fingers” kako bi klasičnu glazbu publici predstavile na jedan svježiji način, uz interakciju na koncertima te izborom popularnijih djela bogate klavirske literature. Njihov nastup u Zagrebu ispunio je Hrvatski glazbeni zavod do zadnjeg mjesta, te su dvije dame sa dvadeset prstiju, četiri noge i jednim klavirom pozvane da sudjeluju u HRT-ovoj emisiji povodom Dana žena.

Bojana Birač