Skip to content

“Još Hrvatska ni propala”

Nova knjiga don Luke Vuce „Još Hrvatska ni propala“ predstavljena je u subotu 4. svibnja u Katoličkom domu u Kaštel Novom. Knjigu su predstavili dr. Mladen Domazet i dr. Josip Vrandečić, profesori na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, dr. Krešimir Kužić, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, te sam autor.

Dr. Domazet istaknuo je da knjiga kritički propituje događaje i trendove našega vremena te traga za istinom u svijetu u kojem je svojstveno zaobilaženje, banaliziranje, prešućivanje te relativiziranje istine. Dr. Domazet istaknuo je da je don Luka pravovremeno reagirao i ukazivao na razliku između uljepšane, dozirane i selektivne slike svijeta u odnosu na stanje stvari i pripadajuću realnost te dodao kako don Luka ne kalkulira, niti podilazi duhu ovoga svijeta i vremena.

Dr. Vrandečić kazao je kako je knjiga djelo velike intelektualne širine i smislene dubine koja ukazuje na sidro naše tradicije i zemaljskog smisla. Don Luka ukazuje na razgradnju katoličke tradicije i napade na Katoličku Crkvu koja čini najdublju odrednicu hrvatskog nacionalnog bića. Dr. Vrandečić dodao je da je knjiga osim bogoljubljem i čovjekoljubljem prožeta i domoljubljem koje je danas kao plod naravnog zakona pod velikim napadom.

Dr. Kužić istaknuo je da je don Luka bio župnik ali i duša mjesta te je doživljavao sudbinu malog čovjeka, njegove probleme i općenito sudbinu župne zajednice. Imao je širok duh da je shvaćao probleme domovine kao i europski okvir u kojem se nalazio hrvatski narod i hrvatska država oduvijek. Ono što ga je krasilo je iskrenost, te se nije sagibao pred teretima koje su mu nametale lažne veličine. Dr. Kužić zaključio jeda je don Luka hrabro iznosio i trajno svjedočio istinu u punom njenom značenju u teološkom, filozofskom i općeljudskom smislu.

Na kraju večeri sam autor zahvalio je svima prisutnima, kazavši kako je ta knjiga plod njegovih trogodišnjih razmišljanja objavljivanih u različitim tiskovinama i na internetskim portalima. Kazao je kako se nije bojao tražiti i iznositi istinu u svjetlu moralnog zakona i Božje riječi usprkos različitim napadima koje je doživljavao na različite načine.

Na samom kraju programa župnik don Darijo Čorić zahvalio je don Luki i svim prisutnima, kazavši kako u njemu ima velikoga pomoćnika koji i dalje neumorno radi na brojnim područjima katehetskog i pastoralnog života župne zajednice. Na kraju večeri župnik je zajedno s mladima priredio iznenađenje za don Lukin 80. rođendan. U glazbenom dijelu programa nastupili su VIS Snaga vjere i Župni mješoviti zbor župe Kaštel Novi. KAŠTEL NOVI (IKA)