Skip to content

MEĐUNARODNI TJEDAN SESTRINSTVA POSVEĆEN VAŽNOSTI STRUKE

Uoči Međunarodnog dana sestrinstva od 5. do 12. svibnja održat će se Međunarodni tjedan sestrinstva, posvećen važnoj ulozi medicinske sestre u poticanju zdravlja za sve, te uz poruku da je sestrinstvo profesija koja ima važno mjesto u svakom naprednom društvu pa i Hrvatska treba slijediti pozitivan primjer naprednih članica EU i učiniti sve da se spriječi odljev sestara

“Hrvatska ima 38.000 medicinskih sestara i medicinskih tehničara, no iako su najbrojnija skupina u zdravstvenom sustavu, njihov položaj nije zadovoljavajući. Procjenjuje se kako u sustavu nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara, a taj nedostatak predstavlja dodatno opterećenje za sestre koje rade bio na razini primarne, sekundarne ili tercijarne zdravstvene zaštite”, ističe predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva Adriano Friganović.

Napominje kako je obrazovanje medicinskih sestara doživjelo uzlet u proteklih 15 godina, no po priznavanju kvalifikacija Ministarstva zdravstva nije slijedilo promjene u obrazovnom sustavu, a manjkavi uvjeti rada, neadekvatna plaća te nepriznavanje kvalifikacija razlozi su velikih migracija medicinskih sestara u druge zemlje EU.

Osim toga u posljednje vrijeme javlja se i problem nasilja u zdravstvenim ustanovama gdje su medicinske sestre najizloženije, upozorava Friganović.

“Medicinske sestre i tehničari su jedan od najvažnijih čimbenika za stabilnost sustava zdravstva i Ministarstvo zdravstva mora u suradnji s sestrinskim institucijama stvoriti pozitivnu klimu i spriječiti odljev medicinskih sestara. Priznavanje stečenih kvalifikacija jedna je od mjera koja mora biti čim prije provedena kako bi se obrazovani kadar zadržao u Hrvatskoj”, kaže Friganović.

Međunarodni tjedan sestrinstva održava se uoči Međunarodnog dana sestrinstva 12. svibnja, u spomen da dan rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale.

Ovogodišnji slogan dana je “Sestrinstvo – glas koji vodi: zdravlje za sve”, a medicinske sestre će ga obilježiti tijekom idućeg tjedna nizom akcija koje trebaju pridonijeti njihovoj boljoj educiranosti te javnozdravstvenim akcijama. AUTOR: Hina

mala retrospektiva

18. studenoga - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Pozivamo sve kojima je Hrvatska u srcu - dođite u Vukovar i Škabrnju, budimo po...
16th Nov 2023

Ston - spojen posljednji segment mosta

Most Ston dug je 485 metara i povezuje dva tunela na stonskoj obilaznici zbog č...
03rd Apr 2022