Peticija za proglašavanje Pape heretikom prikupila 3400 potpisa

Inicijatori peticije koja podupire otvoreno pismo skupine ultrakonzervativnih svećenika i teologa, u kojem traže da papa Franjo bude proglašen heretikom, prikupili su na internetskoj stranici Change.org manje od 3400 potpisa do subote u podne

Skupina od 19 katoličkih svećenika i teologa pozvala je biskupe da proglase papu Franju heretikom u najnovijem od ultrakonzervativnih napada na poglavara Katoličke crkve zbog niza pitanja, od pričesti za rastavljene, vjerske raznolikosti do neodgovarajućeg odnosa prema krizi spolnog zlostavljanja u Crkvi.

Deseci katoličkih teologa i članova svećenstva, ali ne i kardinali, podržali su njihovo otvoreno pismo na 20 stranica datirano s 30. travnja.

  • Poduzeli smo ove mjere kao zadnji pokušaj da odgovorimo na gomilanje štete koju su uzrokovale riječi i djela pape Franje i zbog kojih je nastala jedna od najgorih kriza u povijesti Katoličke crkve, poručili su u otvorenom pismu u kojem su napali Papu zbog ublažavanja stajališta Crkve o nizu pitanja. Tvrde da se nije dovoljno zalagao za borbu protiv pobačaja te da previše prihvaća homoseksualce, kao i protestante i muslimane.

Autori pisma kažu da postoji dokaziva veza između Franjina “odbijanja katoličkog nauka” i onoga što oni vide kao njegov povlašten odnos prema svećenicima koji podržavaju njegova stajališta, a optuženi su za spolne prijestupe. Pismo navodi kako je “zaštita i promicanje svećenika koji odbacuju katolički nauk o braku, spolnoj aktivnosti i o moralnom zakonu općenito, čak i kada ti svećenici osobno krše moralne i građanske zakone na strahotan način, dovoljno dosljedno da bi se moglo smatrati politikom pape Franje”.

Otvoreno pismo nema službenu težinu da bi uvjerilo biskupe da pokrenu istragu ili bilo kako djeluju i nije ga potpisao ni jedan visokopozicionirani crkveni dužnosnik. Pismo je objavljeno u utorak na konzervativnoj katoličkoj web stranici LifeSiteNews, koja se često koristi kao platforma za napade na Papu. izvor HRT