Okruglice sa šljivama, znane i kao knedle, jedan su od najpopularnijih deserata na našim prostorima. Ovaj, najčešće ljetni desert, obožavamo već generacijama, onako tradicionalno uvaljane u pržene krušne mrvice i posute šećerom

Priprema:
  1. Okruglice ubacite u vrelu posoljenu vodu i kuhajte 12 minuta. Ocijedite ih pa dodajte jedan od preljeva ili posip.
  2. Za kakao preljev rastopite šećer u vodi. Kada krene ključati, smanjite vatru i kuhajte tri minute miješajući. Zatim dodajte kakao i prstohvat soli. Cijelo vrijeme miješajući, kuhajte još 2-3 minute, odnosno dok se kakao sasvim ne rastopi. Smjesa treba biti glatka. Skinite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, promiješajte i prelijte preko okruglica. Prema želji, pospite šarenim mrvicama.
  3. Voće odmrznite prije pripreme, bit će potrebno oko sat vremena. Grubo ga nasjeckajte. U lonac ulijte vodu, dodajte šećer i usitnjeno voće pa kuhajte minutu-dvije nakon što prokuha, cijelo vrijeme miješajući. Pustite da se ohladi, pa zatim izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. U tavi zagrijte ulje pa dodajte krušnih mrvica dok ne postignete željenu gustoću. Miješajte dok mrvice ne dobiju zlatno-žutu boju. Okruglice uvaljajte u pržene mrvice pa prelijte preljevom od šumskog voća.
  4. Za posip od kokosa i badema, u većoj zdjeli pomiješajte ribani kokos, mljevene bademe i šećer u prahu. Skuhane okruglice uvaljajte u smjesu tako da se mrvice prihvate sa svih strana. Poslužite.
Sastojci recepta

Recept za 3-4 osobe

500 gLedo Okruglica Nougat-Milk
Za kakao preljev:
2,5 dlvode
250 gsmeđeg šečera
125 gkakaa u prahu
prstohvat soli
1 žlicaekstrakta vanilije
Za šumsko voće preljev:
450 gLedo Šumskog voće
100 gsmeđeg šećera
1 dlvode
Za posip od kokosa i badema:
200 gribanog kokosa
50 gmljevenih badema ili lješnjaka
3 žlicešećera u prahu

ledo.hr