Facebook SDP-u skinuo oglas, IDS dobio upozorenje

Facebook je za europske izbore izradio stroža pravila za stranke i kandidate, kao i alate za praćenje političkih oglasa

HDZ, Glas, Most i Start su autorizirali svoje službene stranice na Facebooku i Instagramu na kojima lansiraju političke oglase s porukama za izbore, SDP-ovcima je trebalo da uhvate korak s novim režimom i to tek nakon što im je Facebook ukinuo oglas, HSS-ovci se još usklađuju i još “nisu po uputama”, a nezavisni, sudac Mislav Kolakušić, domislio se kako će izigrati pravila u njegovo ime sponzorirane oglase objavljuju “Građani za Mislava Kolakušića”, piše u subotu Jutarnji list.

Ističu da je to pokazala novinarska “revizija” kojom su pokušali utvrditi kako stranke u političkoj borbi za svaki glas koji bi ih mogao dovesti do Europskog parlamenta poštuju novu regulativu kojom se nastoji osigurati bolja transparentnost u političkom oglašavanju tijekom izbornih kampanja.

Nakon niza afera koje su potresle Facebook izazivajući ozbiljne sumnje na zloupotrebe društvenih mreža, ali i upozorenja Europske komisije da građanima treba osigurati što slobodniji politički izbor, bez manipulacija, dezinformacija i pritisaka, izrađen je akcijski plan.

Facebook je za europske izbore, podsjeća Jutarnji, izradio stroža pravila za stranke i kandidate, kao i alate za praćenje političkih oglasa koji izbornim regulatorima u članicama EU trebaju omogućiti da prate tkoje, kada i kome prikazao politički oglas aplikacijsko-programsko sučelje za preuzimanje i pretraživanje plaćenih političkih oglasa, podsjeća Jutarnji list.

Podsjećaju i da su internetske platforme potpisale Kodeks dobre prakse, čija pravila “gađaju” dva cilja: otkrivaju građanima tko koga financira i osujećuju nelegalan dotok novca u kampanjama, ali i same stranke štite od podvala i lažnih vijesti na njihovim stranicama, piše Jutarnji list. izvor Hina