U Zadru nova dnevna bolnica

U Općoj bolnici Zadar u utorak je potpisan ugovor za gradnju i opremanje nove Dnevne bolnice odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju, dermatologiju te Službe za kirurgiju.

Ugovor vrijedan gotovo 50 milijuna kuna potpisali su: ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina, zadarski župan Božidar Longin i Edvard Gerdej, direktor tvrtke Solida, koja se obvezala da će za 16 mjeseci srušiti postojeću zgradu Odjela za infektologiju i sagraditi novu, dvostruko veću zgradu.

“Dnevne bolnice omogućit će kvalitetnije i multidisciplinarno liječenje te će znatno utjecati na povećanje zadovoljstva bolesnika, kao i na podizanje kvalitete zdravstvene zaštite. To znači da će više pacijenata proći kroz bolnicu u kraćem roku. U podrumu nove zgrade predviđen je prostor za smještaj linearnog akceleratora u čiju ćemo nabavu ići nakon dovršetka gradnje”, rekao je ravnatelj Čulina.

Novac za gradnju Dnevne bolnice odobren je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, prvotna procijenjena vrijednost građevinskih radova bila je 32,2 milijuna kuna, a na natječaju je postignuta cijena koja je za 6,7 milijuna kuna veća od procijenjene, što s PDV-om iznosi ukupno 47 milijuna kuna.

Opća bolnica Zadar prije dvije godine s Ligom za borbu protiv raka otvorila je zajednički račun za prikupljanje novca za kupnju linearnog akceleratora. Do sada je, izvijestio je ravnatelj, donacijama i na humanitarnim akcijama prikupljeno oko milijun i pol kuna, a cijena aparata iznosi oko 20 milijuna kuna. Autorica: Andrina Luić, Hina