Šest kandidata za predsjednika Liječničke komore

U Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) održat će se krajem svibnja izbori za predsjednika te strukovne udruge i zastupnike u Skupštini HLK-a, a nakon završenog postupka kandidiranja, prema neslužbenim informacijama, za mjesto predsjednika prijavilo se šest kandidata

To su sadašnji prvi dopredsjednik HLK-a i vršitelj dužnosti predsjednika Krešimir Luetić, bivši predsjednik HLK-a, koji je smijenjen polovicom prošle godine, Trpimir Goluža i sadašnja potpredsjednica HLK-a i predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Ada Barić Grgurević. Njih troje na prošlim su izborima nastupali zajedno zastupajući program HUBOL-a.

Kandidaturu za predsjednika HLK-a predali su i kirurg Hrvoje Tomasović, sadašnji član Izvršnog odbora HLK-a Miran Cvitković i anesteziolog iz KBC-a Zagreb Matija Majić.

Kandidature su se primale do nedjelje u ponoć, a konačna lista kandidata bit će objavljena 3. svibnja, nakon što izborno povjerenstvo provjeri zadovoljavaju li svi kandidati potrebne uvjete.

Izbori za predsjednika po prvi puta će se odvijati elektroničkim glasovanjem, po principu jedan član – jedan glas. Članove Skupštine HLK-a birat će članovi na županijskoj razini, a broj članova koji se bira ovisi o broju liječnika u nekoj županiji, pri čemu se u Zagrebu, kao najvećem zdravstvenom središtu, bira trećina Skupštine.

Glasovanje će se provoditi od 20. do 26 svibnja.

Autorica: Tamara Marinković, Hina