Skip to content

Prijave za besplatne putne karte za putovanje Europom

Europska komisija je u četvrtak otvorila novi krug prijava za 20.000 putnih karata namijenjenih 18-godišnjacima, koji želi putovati Europom u razdoblju od 1. kolovoza 2019. do 31. siječnja 2020.

Prijaviti se mogu osobe rođene 2. srpnja 2000. i 1. srpnja 2001. (uključujući te datume) i koje su spremne putovati između 1. kolovoza 2019. i 31. siječnja 2020. u trajanju od najviše 30 dana. Zainteresirani se trebaju prijaviti preko Europskog portala za mlade. Ocjenjivački odbor razmotrit će prijave i odabrati sudionike. Obavijest o odabiru podnositelji prijava primit će u lipnju 2019.

Odabrani sudionici moći će putovati sami ili u skupini od najviše pet osoba. U pravilu će se putovati željeznicom. Međutim, kako bi se osigurala što veća dostupnost za cijelu Europu, sudionici će moći putovati i drugim prijevoznim sredstvima kao što su autobusi ili trajekti ili, u iznimnim situacijama, zrakoplovi.

Tako će se sudjelovanje omogućiti i mladima koji žive u udaljenim područjima EU-a ili na otocima.

Program “DiscoverEU” pokrenut je 2018. godine i do sada ga je već koristilo 30 tisuća mladih Europljana. Ovogodišnji proračun za tu svrhu iznosi 16 milijuna eura.

Komisija je predložila da se inicijativi DiscoverEU iz sljedećeg višegodišnjeg proračuna EU-a (za razdoblje od 2021. do 2027.) namijeni 700 milijuna eura u okviru budućeg programa Erasmus. Ako Europski parlament i Vijeće odobre taj prijedlog, u tom će razdoblju priliku za putovanje dobiti još 1,5 milijuna osamnaestogodišnjaka, koji će tako dobiti prigodu putovati Europom, otkrivati njezinu bogatu kulturnu baštinu, upoznavati nove ljude, učiti o drugim kulturama. Autor: Hina

See also  Natječaj za sudjelovanje na 7. artOmat-u