Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić odbacio je u četvrtak optužbe da je kampanja koju provodi u medijima istovremeno s prikupljanjem potpisa sindikalne inicijative “67 je previše” usmjerena protiv sindikalnog referenduma, ustvrdivši kako se radi o kontinuiranom informiranju građana

“To nije protureferendumska kampanja, to je kontinuirana informativna kampanja kojom građane informiramo o cjelovitoj mirovinskoj reformi. Ona je nastala u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, nismo koristili vanjske agencije, izradu spota platili smo 18.000 kuna plus PDV, a troškove kampanje ćemo javno obznaniti nakon njezina završetka”, rekao je Pavić na konferenciji za novinare.

O izračunu od 45 milijardi kuna dodatnog troška za državni proračun, ako sindikatima uspije inicijativa za referendum, rekao je kako je tu brojku izračunao stručni tim. Iako to zvuči puno, radi se o realnoj brojci s obzirom na veliki broj umirovljenika.

Pavić je ocijenio kako su proslavu Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, sindikati i oporba iskoristili za manipuliranje građanima.

“Žao mi je što je Međunarodni praznik rada iskorišten za dezinfomiranje i politikantstvo, gdje su sindikati zajedno s oporbom manipulirali građanima. SDP je 2013. uveo rad do 67 godina, to postoji u hrvatskom zakonodavstvu već pet i pol godina. Žao mi je vidjeti da gospodin Bernardić potpisuje referendum i koristi inicijativu za europsku kampanju svoje stranke”, rekao je Pavić.

Dodao je kako su im se u tome pridružili i Most, kojemu je cilj samo fotelja u Bruxellesu, kao i Živi zid.

Pavić je također odbacio tvrdnje u medijima da je pala stopa zaposlenosti mladih u Hrvatskoj, kao i da mjere aktivne politike zapošljavanja ne daju učinka,

Ustvrdio je kako je Vlada u prve dvije godine mandata uložila 4,5 milijarde kuna, a od ožujka 2016. do ožujka 2019. otvoreno je ukupno 96.058 radnih mjesta. Lani je otvoreno 38.287 radnih mjesta više nego godinu dana ranije.

“Stopa zaposlenosti mladih između 15 i 29 godina narasla je za 2,6 posto. Prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, broj zaposlenih mladih porastao je s 261.000 na 267.500, a stopa zaposlenih je, ovisno o statistici, porasla između 2,45 i 2,6 posto”, kaže Pavić.

Novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin, na čiji se tekst ministar na početku presice referirao da je netočan, zatražila je objašnjenje koji su podaci u tekstu netočni s obzirom da se ne radi o interpretaciji, već o prenošenju činjenica iz dokumenta ‘Izvješće o provedbi smjernica za 2020.’, koji je usvojen na Vladi prošlog tjedna.

– U tom ste Izvješću naveli da je polazna vrijednost zaposlenosti mladih u drugom kvartalu 2017. 42,9 posto. Ostvarena vrijednost je 42,5 posto, znači 0,4 postotnih poena manja, a da je ciljana vrijednost bila 43,4 posto. Dakle, definitivno niste postigli ciljanu vrijednost koju ste si sami postavili u smjernicama prije dvije godine, i o tome ste obavijestili Vladu i tijela EU. Prema podatku koji ste predstavili Vladi, a Vlada ga je prihvatila, u odnosu na godinu ranije stopa zaposlenosti mladih je pala. Možete li, molim vas, pojasniti što je u netočno u tekstu koji je objavljen u Jutarnjem listu – rekla je novinarka pitavši ga što je tu netočno.

Pavić je rekao da se u fusnotama vidi da se radi o drugom i trećem kvartalu 2018. godine te dodao da su na Vladi isti dan bila dva dokumenta, jedan su ‘Smjernice za aktivnu politiku zapošljavanja’, a drugi ‘Izvještaj garancije za mlade’.

– Brojke koje citirate su dobre, ali nisu kompletne za 2018. godinu. Kada gledamo kompletne brojke, dva izvora koje mogu citirati, a to je DZS po kojemu je stopa zaposlenosti mladih rasla za 2,6 posto u zadnjem kvartalu 2018., a po HZMO-u broj mladih koji radi je porastao sa 261.000 na 267.500 – ponovio je Pavić i dodao:

– Europska komisija nas je pohvalila da smo već 2018. dosegli stopu zaposlenosti koja je obećana za 2020. Cilj Vlade je stopa zaposlenosti od 68%.

Rasprava se nastavila, a na pitanje da precizira koliko trenutno iznosi stopa zaposlenosti mladih od 15 do 29 godina, ministar Pavić istaknuo je da postoji nekoliko metodologija, ali to je izazvalo nezadovoljstvo novinara zbog prozivanja za objavu netočnih podataka. Ponavljao je da Vlada radi sve što može i da im je cilj stopa zaposlenosti od 68%.

Na koncu je naprasno napustio konferenciju premda su novinari pokušali postaviti još neka pitanja. AUTOR: Hina, Jutarnji.hr

Odgovori