VJERNICI SLAVE USKRS PO JULIJANSKOM KALENDARU

Kršćani koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru danas slave Uskrs, obilježavanje toga najvećega kršćanskog blagdana počelo je ponoćnim liturgijom, a vjernici se okupljaju i na svečanim jutarnjim liturgijama i tradicionalnom čestitkom “Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse” poručuju da Uskrs znači početak, sigurni zalog i temelj uskrsnuća.

U Sabornom karlovačkom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog sinoć je okupljenim vjernicima i svim vjernicima Gornjokarlovačke episkopije episkop g. Gerasim čestitao Uskrs i poželio svako dobro od “Uskrslog Gospodina i Spasitelja našeg Isusa Krista“, a jutros su uz tradicionalni pozdrav “Hristos vaskrse” Uskrs vjernicima čestitali putem medija i karlovački župan Damir Jelić i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Mandić je u svojoj čestitki poželio „da nam svima Uskrs bude poticaj da činimo dobro drugima, dajući tako svoj doprinos izgradnji pravednijeg društva, mira i razumijevanja među ljudima“.

Nakon sinoćnje liturgije episkop g. Gerasim blagoslovio je sir i jaja te su se potom vjernici, uz jelo i piće, proveselili u prostoru crkvene općine.

Na liturgiji se čitala poslanica arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog, patrijarha srpskog Irineja, koji je istaknuo da se u ovoj godini proslavlja osam stoljeća autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej, uz ostalo, poručio je vjernicima neka se raduje Kristovu uskrsnuću i da u ljubavi i slozi čuvaju jedinstvo svoje svete Crkve, da nikada svoje osobne ili bilo čije zemaljske interese ne pretpostavlja interesu Crkve Kristove, ali ni sveopćem ljudskom dobru.

„S posebnim usrđem se danas molimo Uskrslom Kristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolijevku i naš Jeruzalem, tamo gdje su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne kršćanske i svjetske duhovne baštine“, piše između ostalog u poslanici.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić je u uskrsnoj čestitki poručio vjernicima neka oproste jedni drugima i tako počnu preobražavati svoj život.

“Braćo i sestre, bezobalni valovi radosti i ljubavi danas zapljuskuju naše duše jer je Sin Božji uskrsnuo iz mrtvih, time je pobijedio smrt i time je naš život učinio smislenim, više nema besmisla među nama jer smrt je pobijeđena i život trijumfira”.

“I pored toga svakodnevno smo suočeni s nevoljama i iskušenjima – terorizmom, siromaštvom… Zagrlimo jedni druge, oprostimo jedni drugima, i tako počnimo preobražavati svoj život”, poručio je, među ostalim, mitropolit Perić.

Nakon nedjeljne liturgije vjernici najveći i najstariji kršćanski blagdan slave u krugu obitelji.

Vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru čestitke su uputili najviši hrvatski dužnosnici i predstavnici Katoličke crkve. AUTOR: Hina, Jutarnji.hr

Vukovarski gradonačelnik Penava na misi s pravoslavnim vjernicima: ‘Ovaj iskorak bio je prijeko potreban’

Pravoslavni vjernici koji blagdan Uskrsa slave prema julijanskom kalendaru, tradicionalno su u nedjelju ujutro pohodili pravoslavne hramove i u Vukovarsko-srijemskoj županiji te nazočili svetim uskrsnim liturgijama, a u svim hramovima čitana je uskrsna poslanica patrijarha srpskog Irineja.

U vinkovačkom pravoslavnom hramu Silaska svetog Duha uskrsnu liturgiju predvodio je protojerej stavrofor Predrag Azap, paroh vinkovački, čestitajući vjernicima najveći kršćanski blagdan tradicionalnim pozdravom “Hristos voskrese, vaistinu voskrese”.

– Uskrs je Kristova pobjeda. Kad čovjek ima Krista uskrsnulog kao pobjednika, onda i svoj križ, bol i stradanje nosi na drugačiji način, bori se na drugačiji način, jer zna da borba nije uzaludna – rekao je, među ostalim, u uskrsnoj poruci paroh vinkovački Azap.

Proslavu najvećeg kršćanskog blagdana pravoslavni vjernici su nakon liturgije nastavili u kućama u krugu obitelji i prijatelja uz tradicionalna uskrsna jela.

Pravoslavnim vjernicima u Vukovarsko-srijemskoj županiji uskrsnu čestitku uputio je i župan Božo Galić. “Neka vam svjetlost Kristova uskrsnuća ojača nadu i vjeru u čovjeka, šireći duh mira, ljubavi i tolerancije”, navodi se u čestitki župana Galića.

Na Facebooku se oglasio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji se povodom pravoslavnog Uskrsa u nedjelju pojavio i na molitvi u vukovarskoj Sabornoj crkvi sv. Nikolaja.

– U ime Grada Vukovara i svoje osobno ime, svim pravoslavnim vjernicima upućujem iskrene čestitke povodom blagdana Uskrsa sa željom da ga provedete u miru i zajedništvu, a radost neka vam ispuni domove i srca! Sretan vam i blagoslovljen Uskrs – napisao je Penava na društvenoj mreži.

– Ovaj iskorak bio je prijeko potreban – rekao je Penava, dodajući kako je, prema njegovim saznanjima, ovo prvi put da vukovarski gradonačelnik dolazi na pravoslavnu uskrsnu misu, prenosi portal Dnevnik.hr.