Lila tjedan od 6. do 12.5.

Udruga “Nismo same” po treći puta provodi “Lila tjedan – tjedan ženskog zdravlja”, u sklopu kojega je od 6. do 12. svibnja u šest bolnica organizirano besplatno testiranje za 1200 žena na humani papiloma virus (HPV)

“Lila tjedan” je javno-zdravstvena akcija kojom se ženama želi poslati poruku da vodeći brigu o drugima ne zaborave na sebe te da redovito vode brigu o svom zdravlju, kako fizičkom, tako i mentalnom.

Besplatno testiranje provodit će se u KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KBC Osijek, KBC Rijeka, KBC Split i Općoj bolnici Dr. Ivo Pedišić Sisak, a žene će testiranje moći obaviti bez uputnice.

Od 120 žena, koliko ih je lani pristupilo besplatnom testiranju HPV testom, kod njih 21 u obrisu vrata maternice pronađen je HPV.

Mobilni mamograf će 6. svibnja od 15 do 17 sati biti smješten na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, gdje će i žene bez uputnice moći napraviti mamografski pregled.

U Hrvatskoj svaki dan od raka dojke umru tri žene, a svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice. Nismo same