Japanski car Akihito odriče se prijestolja

Japanski car Akihito odreći će se idućeg tjedna Prijestolja krizantema na svečanosti nabijenoj tradicijom u carskoj palači u Tokiju, što će biti prva abdikacija japanskog cara u 200 godina

Nakon 30 godina vladavine car Akihito (85) povlači se s trona 30. travnja.

Akihito će, odjeven u tradicionalno svečano ruho, objaviti povlačenje svojih precima. Bit će to prva abdikacija otkako se 1817. car Kokaku odrekao trona.

Sama svečanost trajat će jedva deset minuta. Počet će točno u 17 sati (10 sati po srednjoeuropskom vremenu) u najelegantnijoj dvorani carske palače, 370 četvornih metara prostranoj “Matsu-no-Ma” (Sobi borova).

Akihito će se odreći carskih regalija, drevnog mača i dragulja, ključnih dokaza carske vlasti, koje će u prostoriju unijeti u kutijama. Treći dokaz carske vlasti, sveto ogledalo, nikad ne napušta svoje mjesto u svetištu u palači.

U dvorani se očekuje tristotinjak uzvanika – članovi svjetskih kraljevskih obitelji, japanske vlade i parlamenta te suci.

Prije nego što se Akihito posljednji put kao car obrati podanicima, kratak će govor održati premijer Shinzo Abe.

Akihito će tehnički ostati car dok sat ne otkuca ponoć. Tron tad automatski preuzima njegov sin Naruhito i počinje novo doba, nazvano “Reiwa” (prekrasna harmonija).

Formalna ceremonija Naruhitova ustoličenja bit će 1. svibnja u 10.30 sati po mjesnom vremenu i također će biti vrlo kratka. Naruhito, kojem će biti predani carski mač i dragulj, na samoj ceremoniji neće govoriti, ali će se podanicima obratiti kasnije u danu.

Naruhitovi roditelji, car emeritus Akihito i carica emerita Michiko, neće biti na svečanosti.

Akihito je preuzeo japansko prijestolje 8. siječnja 1989., kad mu je bilo 55 godina, nakon smrti oca cara Hirohita, za čije je vladavine Japan bio jedan od pokretača i gubitnika Drugog svjetskog rata.

Svoju je abdikaciju najavio u rijetkoj video-poruci u kolovozu 2016., rekavši kako je zabrinut da bi ga starost i krhko zdravlje mogli spriječiti u obavljanju službenih dužnosti.

Car nema nikakvih političke ovlasti zbog čega čak niti ne može izravno abdicirati. Japanski je parlament u lipnju 2017. usvojio zakon koji mu je to omogućio. AUTOR: Hina