‘Hrvatska može i mora postati napredna, moderna i razvijena zemlja’

Nositelj liste Amsterdamske koalicije i istarski župan Valter Flego (IDS) rekao je u nedjelju u Splitu kako su u toj koaliciji uvjereni da Hrvatska može i mora postati napredna, moderna i razvijena zemlja.

– Nažalost, navikli smo da Hrvatska u najboljem slučaju može težiti prosjeku. Ja, kao i kolege iz Amsterdamske, uvjereni smo u suprotno. Hrvatska može i mora postati napredna, moderna i razvijena zemlja – izjavio je Flego u Splitu gdje je Amsterdamska koalicija nastavila programsku turneju pod nazivom “Pravac budućnost!“ te predstavila dva poglavlja programa za izbore za Europski parlament – “Digitalna ekonomija, inovacije i tehnološki razvoj” te “Pametna  infrastruktura za ubrzan razvoj”.

Flego je poručio i da ono što nam sigurno ne nedostaje jest talent naših građana.

– Takvih ima puno u regiji odakle ja dolazim, ali ne zato što su građani Istre pametniji od ostalih. Razlog je u tome što smo uspjeli uspostaviti učinkovit okvir pametnih politika i strateškog planiranja – rekao je Flego. Naglasio je i da je na hrvatskim građanima 26. svibnja odluka o tome hoćemo li biti pobjednici ili gubitnici u Europi.

Na skupu su se prisutnima obratili i kandidati s liste te koalicije Anka Mrak Taritaš(GLAS), Krešo Beljak (HSS), Zoran Bahtijarević (nezavisni) te Mira Morović(Hrvatski laburisti).

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je kako sva birokracija koja guši našu domovinu stane na sto računala, odnosno terminala ili na jednu karticu po svakom stanovniku.

– Ali u tom slučaju 30-ak tisuća birokrata i uhljeba, čitaj stranačke vojske HDZ-a, ostaje bez posla. Zato mi ne možemo naprijed – poručio je.

Anka Mrak-Taritaš rekla je kako su poštivanje ljudskih i građanskih prava i sloboda, obrazovanje, znanost i inovacije vrijednosti za koje se bore u Amsterdamskoj koaliciji. No upozorila je i na europske vrijednosti te izvješća o ljudskim pravima, koja nas kritiziraju iz godine u godinu za iste stvari, bez da se popravljamo.

– Ovdje raste netrpeljivost, pronalazimo svaku priliku da ne volimo drugačije od sebe. Amsterdamska koalicija ja nešto drugo, jedna drugačija slika odnosa prema ljudima – ocijenila je.

Osvrćući se i na izvješće Europske komisije o pregledu stanja u pravosuđu, rekla je kako je europska vrijednost i pravosuđe kojemu ljudi vjeruju, a ne da smo opet, po tko zna koji put, zadnji u EU i u vezi s tim pitanjem.

– Bez pravosuđa koje štiti građane zapravo nema ni države – ustvrdila je.

Morović je istaknula da je kvalitetno i racionalno planiranje prometne politike i infrastrukture jedan od presudnih elementa razvoja Europe i Hrvatske.

– Kvalitetna infrastruktura je pretpostavka za gospodarski razvoj i privlačenje investicija. Moramo ulagati u projekte koji su koordinirani na europskoj razini kako bi se izbjegle nepotrebne i promašene investicije, a jačala prometna i infrastrukturna povezanost – poručila je.

Kao prioritete navela je pokrivanje cijele Hrvatske brzim širokopojasnim internetom, posebice ruralnih i planinskih krajeva te otoka koji bi trebali imati prioritet prilikom raspisivanja natječaja za dodjelu EU sredstava.

Osvrćući se na stanje u zdravstvu, liječnik Zoran Bahtijarević rekao je kako zdravstvo u našoj zemlji – unatoč sjajnoj tradiciji i velikom broju vrhunskih stručnjaka, zbog lošeg i tromog sustava, sve više zaostaje za razvijenim zemljama EU. Smatra kako se to može i mora mijenjati, a angažman i sudjelovanje u definiranju politika zdravstva na razini EU mogu u tome značajno pomoći.

– Ako smo se spremni boriti da imamo isti prašak za rublje kao Nijemci, onda moramo biti spremni boriti se još i više da nam i medicina bude raspoloživa na isti način i s istom kvalitetom kao u Njemačkoj – rekao je Bahtijarević. AUTOR: Hina