Gardijska brigada “Pauci” obilježava godišnjice

Otkrivanjem novog imena vojarne “4. gardijska brigada Pauci” u Kninu, koja je do sada nosila ime “Kralj Zvonimir,” i otvaranjem spomen-sobe, prijepodne je počelo središnje obilježavanje 28. obljetnice osnutka te gardijske brigade i 12. obljetnica ustrojavanja 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske

Novo ime vojarne i spomen-sobu u Kninu otkrili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov. Krstičević je u govoru istaknuo kako je razlog preimenovanja ove vojarne u naziv “4. gardijska brigada Pauci” taj što nazivi naših vojarni, škola i ustanova moraju odražavati naše uzore koji su svojom hrabrošću i žrtvom u Domovinskom ratu utrli put hrvatskoj slobodi.

– Kralj Zvonimir (po kojem je vojarna u Kninu do sada nosila ime) je simbol tisućljetne povijesti ovoga hrvatskog kraljevskog grada. Međutim u slobodnoj neovisnoj Hrvatskoj na kraju 20. stoljeća upravo je 4. gardijska brigada zajedno s bratskom 7. gardijskom brigadom oslobodila Knin u pobjedonosnoj ‘Oluji.’ Ona je simbol pobjede u Domovinskom ratu i na njezinoj baštini gradi se moderna Hrvatska vojska, kazao je Krstičević, koji je bio ratni zapovjednik 4. gardijske brigade.

Po Krstičevićevim riječima, Hrvatska vojska danas mora biti prožeta vrijednostima Domovinskog rata jer joj je “pored ostalog, zadaća i dužnost očuvanje i zaštita hrvatskog identiteta.” Naglasio je kako će ova vojarna u Kninu svojim imenom “4. gardijska brigada Pauci” podsjećati na tradiciju pobjednika.

U spomen-sobi je, između ostalog, istaknut višemetarski pano na kojem su fotografije poginulih pripadnika 4. gardijske brigada u Domovinskom ratu.

– Ova spomen-soba je trajni spomen na sve poginule i nestale pripadnike 4. gardijske brigade i putokaz današnjim naraštajima hrvatskih vojnika kako se živi i bori za jedinu nam Domovinu Hrvatsku, istaknuo je Krstičević.

General Šundov je u govoru istaknuo kako treba poštivati i njegovati ono što je učinila 4. gardijska brigada u obrani i oslobađanju Domovine Hrvatske. Također je rekao kako stalno trebamo podsjećati na slavni put 4. gardijske brigade.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić je istaknuo kako je Knin ponosan što će vojarna u tom gradu nositi ime “4. gardijske brigade Pauci,” jer ta postrojba nije izgubila nijednu bitku u Domovinskom ratu. 

Na svečanost u Knin stigla je i moto karavana bajkera, bivših pripadnika 4. gardijske brigade. 

Svečanost obilježavanja ove obljetnice tijekom dana nastavljena je u Splitu gdje je održan svečani mimohod pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja. U poslijepodnevnim satima u spomen kapelici Sv-Križa-Dračevac bit će upriličen defile Moto kluba 4. gardijske brigade a potom će u toj vojarni uslijediti polaganje vijenaca uz visoke vojne počasti visokih dužnosnika Republike Hrvatske.

Tijekom Domovinskom rata u 4. gardijskoj brigadi bilo je angažirano oko 7.000 hrvatskih branitelja, od kojih je 195 poginulo, četiri se vode kao nestali, a više od 1.600 ih je lakše ili teže ranjeno. izvor HRT

Damir Krsticevic na obljetnici ustrojavanja 3. mehanizirane bojne Pauci

Svecani mimohod pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja povodom 28. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci i 12. obljetnice ustrojavanja 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Izjava Damira Krtsticevica
Snimio: Tom Dubravec / CROPIX

Izjava Damira Krtsticevica o Rudolfu Perišinu