Obilježavanje Međunarodnog dana plesa u Zagrebačkom plesnom centru

Zagrebački plesni centar obilježiti će Međunarodni dan plesa 29. travnja raznolikim plesnim programom te večernjom predstavom High spirits, autorice i koreografkinje Martina Granić.

Program započinje u 18 sati u dvorištu ZPC-a, kratkom koreografijom Mateje Mikovići koju je pripremila sa svojom grupom polaznika, slijedi natjecanje u plesu All styles battle, druženje i tradicionalno čitanje hrvatske i internacionalne plesne poruke. Ove godine hrvatsku poruku pisala je koreografkinja Sanja Petrovski, a stranu plesačica i koreografkinja Karima Mansour iz Egipta.

Ulaz na sve programe ovog posebnog dana je slobodan. Za predstavu High Spirits, koja je na rasporedu u 20 sati, potrebno je preuzeti ulaznicu na blagajni ZPC-a obzirom da je broj mjesta ograničen.

Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora (IDC) u sklopu Svjetskog ITI (International theatre institute) centra. Jedna od glavnih zadaća IDC-a je stvaranje okvira za dijalog i suradnju svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnost i jačanje njenog kulturnog i političkog položaja. Kao dan posvećen slavljenju plesa odabran je 29. travnja, u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.