Merkel pozvala novog ukrajinskog predsjednika u Njemačku

Kancelarka Angela Merkel u utorak je telefonski razgovarala s novoizabranim predsjednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskijem, te ga je pozvala u Njemačku, rekla je glasnogovornica njemačke vlade javlja Reuters

Zelenskij je u nedjelju osvojio izbore te se očekuje kako će dužnost preuzeti idući mjesec.

“Kancelarka mu je čestitala na izbornom uspjehu. Rezultat demokratskih izbora daje mu snažan mandat”, poručila je u izjavi glasnogovornica vlade Ukrike Demmer.

“Kancelarka je naglasila kako će njemačka vlada nastaviti aktivno podržavati Ukrajinu na putu reformi i u ostvarivanju prava suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, dodala je Demmer.

Merkel i Zelenskij dogovorili su kako će ostati u bliskom kontaktu.

Ukrajinski glumac i komičar, 41-godišnji Volodimir Zelenskij, u nedjelju je u drugom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora osvojio oko 73 posto glasova te nadmoćno pobijedio predsjednika Petra Porošenka, koji je osvojio nešto manje od 25 posto.

Zelenskij je tijekom kampanje obećao kako će zadržati prozapadnu orijentaciju Ukrajine, okončati rat u istočnoj regiji Donbasu te uvjerava ulagače da će provoditi reforme, boriti se protiv korupcije i pridržavati se uvjeta MMF-a. AUTOR: Hina