Skip to content

Toyota, SoftBank i Denso ulažu milijardu dolara u Uber

Japanski proizvođač Toyota Motor, dobavljač automobilskih dijelova Densa i fond Softbank Vision najavili su u petak da će uložiti milijardu dolara u američku tehnološku kompaniju za posredovanje u uslugama prijevoza Uber.

Odluka o ulaganju u novo Uberovo poslovanje, grupu Advanced Technologies, donesena je “kako bi se ubrzao razvoj i komercijalizacija usluga dijeljenja prijevoza visoko automatiziranim vozilima“, navodi se u priopćenju Toyote.

Najveći japanski proizvođač vozila i Denso zajedno će investirati 667 milijuna dolara, a fond SoftBank Vision 333 milijuna dolara, čime će se vrijednost novog Uberovog poslovanja popeti na 7,25 milijardi dolara.

Toyota je u kolovozu uložila 500 milijuna dolara u Uber, a danas su poručili da će njihovo novo ulaganje u i proširenje partnerstva „pripremiti kompanije i cijelu automobilsku industriju za masovnu proizvodnju i komercijalizaciju automatiziranih automobila namijenjenih zajedničkom prijevozu i odgovarajućih usluga“.

Japanska automobilska kompanija planira u sljedeće tri godine u novo Uberovo poslovanje uložiti još 300 milijuna dolara kako bi pokrila troškove povezane s tim aktivnostima. K.A./Hina