Skip to content

Švedska je globalni lider u izgradnji niskougljičnoga gospodarstva

Švedska je globalni lider u izgradnji niskougljičnoga gospodarstva, s najmanjim udjelom fosilnih goriva u primarnoj opskrbi energijom među svim zemljama članicama Međunarodne agencije za energiju (IEA) i drugom najnižom stopom ekonomije s intenzivnim emisijama ugljika, objavio je IEA.

Prema IEA-ovoj ocjeni, Švedska je uspješno transformirala energetiku putem tržišnih politika koje se usredotočuju na energetsku učinkovitost i obnovljivu energiju, posebice oporezivanje ugljikova dioksida, što je pomoglo u dekarbonizaciji u nekoliko sektora.

Švedska energetska politika dobro je usklađena i s ciljevima zaštite klime, navodi se u najnovijem pregledu energetske politike te zemlje koji je izradio IEA.

U Energetskom sporazumu iz 2016. i klimatskom okviru od 2017. godine Švedska je postavila ambiciozne ciljeve, uključujući dugoročni cilj nulte neto emisije do 2045. godine.

“Švedski primjer pokazuje da ambiciozne politike energetske tranzicije mogu biti praćene snažnim gospodarskim rastom”, rekao je zamjenik izvršnog direktora IEA-a Paul Simons.

U izvješću se posebna pozornost posvećuje emisijama povezanima s prometom. Taj sektor čini manje od četvrtine švedske finalne potrošnje energije, ali i više od polovice emisija CO2 povezanih s energijom. Švedski cilj je smanjenje tih emisija u prometu za 70 posto između 2010. i 2030. godine, a vlada je u tom smislu uvela nekoliko novih politika uključujući sustav bonusa/kazni kako bi se potaknula uporaba novih vozila s niskim emisijama, a tu su i mjere za povećanje uporabe biogoriva.

Švedska je uvelike dekarbonizirala proizvodnju električne energije ulaganjem u nuklearnu energiju, hidroenergiju i druge obnovljive izvore. Ta zemlja nije zauzela formalni stav protiv izgradnje novih nuklearnih elektrana. Očekuje se da će većina postojećih nuklearki trajati sljedećih nekoliko desetljeća, no malen je interes za ulaganje u nove reaktore.

Švedska je postavila ambiciozan cilj postizanja 100 posto proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine.

Ključnim čimbenikom za održavanje sigurne opskrbe električnom energijom IEA ocjenjuje regionalno nordijsko tržište. Švedska je, kako se napominje, dobro povezana sa svojim nordijskim i baltičkim susjedima i postala je veliki neto izvoznik električne energije.

“Nordijsko tržište električne energije izvrstan je primjer kako zemlje mogu imati koristi od bliske suradnje”, rekao je Paul Simons, koji ističe da IEA preporučuje daljnju integraciju tržišta kako bi se podržao nastavak energetske tranzicije u toj regiji.

P.T./hina