Skip to content

Lufthansa planira prodati ogranak za usluge cateringa

Europski div zrakoplovne industrije Lufthansa izvijestio je da je pokrenuo postupak prodaje ogranka za usluge cateringa LSG, najvećeg svjetskog dostavljača hrane u zrakoplove.

“Upravni odbor Lufthanse odlučio je započeti službeni postupak za moguću prodaju LSG-a, njegova dijela ili u cjelini”, izjavio je u četvrtak za AFP glasnogovornik njemačke zrakoplovne kompanije.

Čelnici tvrtke su s posebnom pažnjom razmatrali “potencijalne strateške investitore iz sektora cateringa” koji bi preuzelil to poslovanje, dodao je.

Uz Lufthansu, putnici i kod 300-tinjak drugih zračnih prijevoznika naveliko konzumiraju hranu LSG-a, uključujući United Airlines, American Airlines i LATAM, kao i oni kod sve većeg broja europskih kompanija u željezničkom prijevozu, pokazalo je godišnje izvješće o rezultatima poslovanja za 2018. godinu.

Taj ogranak, koji zapošljava 35.500 ljudi diljem svijeta, prošlu je godinu zaključio s prihodima u iznosu 3,2 milijarde eura, pri čemu su 75 posto prihoda ostvarili klijenti izvan Lufthansa grupe.

No, godinu je zaključio s operativnom dobiti od 110 milijuna eura, uz operativnu maržu od 3,6 posto, koja je znatno ispod 7,9 posto na razini grupe i ispod prosječnih 10,7 posto u segmentu zrakoplovnih kompanija.

Iz Lufthanse su “u nekoliko navrata” signalizirali da je “nova vlasnička struktura” jedna od opcija za LSG, rekao je glasnogovornik grupe.

U studenome prošle godine izvršni direktor Carsten Spohr izjavio je da razmatra mogućnost njegove prodaje.

K.N./hina