Smisao čovjekova života – darivanje iz ljubavi

Misu Večere Gospodnje, spomen ustanovljenja Euharistije, na Veliki četvrtak, 18. travnja, predvodio je u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku sisački biskup Vlado Košić, a propovijedao je mons. Cvitkušić.

U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i supsidijar preč. Milan Begić, a služio je đakon Ivan Ćorić.

U homiliji mons. Cvitkušić podsjetio je kako se kršćani na Veliki četvrtak okupljaju da svečano proslave uspomenu na Kristovu Posljednju večeru, a na kojoj je on svojoj Crkvi ostavio euharistiju, svećeništvo i novu zapovijed ljubavi. „Na Posljednjoj večeri Isus uzima kruh, lomi ga i daje ga svojim učenicima govoreći: Ovo je moje tijelo – za vas. On nam daje kruh i vino, svoje tijelo i krv kao uspomenu na svoju muku i kao znak svoje nazočnosti među svojima“.

U nastavku, propovjednik je istaknuo da nam Isus na Posljednjoj večeri govori o važnosti i uzvišenosti poniznog služenja. „On kao posljednji sluga pere noge svojim učenicima. Kada su se oni pitali što bi to trebalo značiti, Isus im je odgovorio: ‘Primjer sam vam dao da i vi činite što ja vama učinih’. Bila je to posljednja poruka koju je Isus učenicima rekao prije svoje smrti. Čovjek govori ono što smatra najvažnijim baš u onom trenutku kada zna da odlazi, da umire.

Tako je i Isus na Posljednjoj večeri pokazao da je pravi smisao čovjekova življenja na zemlji u davanju, u darivanju iz ljubavi. Onaj tko iz ljubavi sebe daje i predaje, već ovdje na zemlji nalazi svoj mir i radost“, zaključio je mons. Cvitkušić.

Nakon propovijedi, a prema drevnoj tradiciji liturgije svetog Trodnevlja, biskup Košić oprao je noge dvanaestorici muškaraca: svećenicima i bogoslovima. Po završetku pričesti, posvećene hostije su prenesene u svetohranište na pokrajnjem oltaru Svetog Josipa nakon čega se biskup s koncelebrantima te okupljenim vjernicima zadržao u tišini i molitvi.

Slavlje je animirao Katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i vlč. Roberta Jakice. SISAK (IKA)