Gordana Bakić – TRENUTNI PROSTORI

Akademija Art

GLIPTOTEKA HAZU
25.4. – 17.5.2019. radno vrijeme: uto-petak 11-19, sub-ned 10-14

Gordana Bakić diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera, 2001. godine. Magistrirala je na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani 2011., smjer slikarstvo, u klasi prof. Bojana Gorenca. Od 2012. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u umjetničko- nastavnom zvanju docentice.
“Najnovija izložba ove zanimljive i prepoznatljive autorice postavljena u prizemlju Gliptoteke HAZU svojevrstan je nastavak projekta Obnavljanje, ovoga puta u ponešto drugačijim prostornim uvjetima. Čitavim podom galerije i ovoga se puta organski šire Gordanine strukture sačinjene od papira, plastike i drveta. Šire se i u visinu, obuhvaćajući i prekrivajući niz galerijskih stupova. Promatrajući ovaj veleban rad osjećamo neumitan protok vremena. Ništa nije vječno, ali dinamika promjene postupna je, jedva primjetna, ali u konačnici itekako dojmljiva. Arhitekturu polako apsorbira i u sebe uključuje neprestano rastući slikocrtež. Istodobno, on djeluje i pomalo kataklizmički, kao svojevrsni amalgam civilizacijskih relikata s jedne te prirodnih artefakata s druge strane. Kaotičnost vizualno nadasve zanimljivih detalja na začudan se način razrješuje u skladnoj cjelini. I ovoga puta – kao i u projektima Opservatorij i Obnavljanje – autorica se na promišljen i lucidan način služi horror vacui učinkom. Gordanin mikrokozmos ovdje se stapa sa sveobuhvatnim makrokozmosom, a dijalektika razorenih i konstruiranih formi svoju će sintezu pronaći u činu neprekidna obnavljanja i stvaranja. I doista, radi se o autorici čiji cjelokupni opus predstavlja svojevrsni work in progress, ali nipošto jednoliko pravocrtno zacrtan, nego, baš poput njenih pojedinačnih radova, organički vijugav, zakučast i isprekidan. Prepoznatljiv a ujedno i nepredvidljiv. Ukratko, neodoljivo životan.”

Vanja Babić, iz teksta kataloga izložbe

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

EGOFREE FESTIVAL 2019

Četvrto izdanje Egofree festivala donosi bogat program glazbenih događanja, radionica, izlagača rukotvorina i popratnih sadržaja na Tursku kulu 26., 27. i 28. travnja Ove godine svrha festivala je prikupljanje sredstava za udrugu […]