Požar u katedrali Notre Dame ugašen

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

“Najgore je izbjegnuto”, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

“Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda”, izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima. Autor: Hina

Stotine vatrogasaca zauzdavalo vatrenu stihiju: ZAPOČELA ISTRAGA O UZROCIMA POŽARA U CRKVI NOTRE DAME

Vatrogasci u utorak gase ostatke vatre u crkvi Notre Dame, a vlasti su pokrenule istragu o ogromnom požaru koji je u ponedjeljak navečer izbio na toj katedrali u srcu Pariza, uništivši njezin krov i toranj. 

Stotine vatrogasaca borilo se s vatrom koja je uništila krov i urušila osam stoljeća star toranj katedrale. Požar je trajao osam sati prije no što je stavljen pod kontrolu te su spašeni zvonici i vanjski zidovi. 

Vatra tinja i dalje unutar zgrade, a bit će potrebna provjera stanja ostatka građevine, kazao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Laurent Nunez. 

Ured pariškog tužitelja objavio je da je započeo istragu o požaru. Nekoliko policijskih izvora otkrilo je da rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesretni slučaj. 

“Postojala je opasnost da se uništi simbol naše države”, rekao je ministar kulture Franck Riester za televiziju CNews. 

Vatrogasci koji su ušli u zapaljenu katedralu spasili su mnoge dragocjenosti, dodao je ministar, iako je dio slika ostao unutra i prijeti im oštećenje zbog dima i vode.

Požar je izbio na drvenom krovu katedrale na kojem su radnici provodili opsežnu rekonstrukciju urušene ograde, dotrajalih skulptura i drvenog okvira tornja. 

Stotine prolaznika s nevjericom se okupilo na obalama Seine i promatralo požar, moleći se i pjevajući crkvene pjesme do kasno u noć. 

Multimilijunske donacije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će Francuska obnoviti Notre Dame, crkvu koja se smatra važnijim primjerom francuske gotičke arhitekture i koju posjećuje 13 milijuna ljudi godišnje. 

“Obnovit ćemo je zajedno. To će nedvojbeno biti dio francuske sudbine i naš projekt za nadolazeće godine”, istaknuo je ispred katedrale, nedugo prije ponoći. 

Francuska organizacija Fondation du Patrimoine čiji je cilj očuvanje francuskog nasljeđa, pokrenut će međunarodni poziv za prikupljane novca za obnovu koja će vjerojatno koštati stotine milijuna eura. 

Pokrenute su i kampanje u Sjedinjenim Državama, a mnogi su putem društvenih mreža najavili svoje doprinose. 

Dva najbogatija Francuza, Francois-Henri Pinault, izvršni direktor grupe Kering, vlasnice brendova Gucci i Yves Saint Laurent, najavio je 100 milijuna eura, a Bernard Arnault, većinski vlasnik grupacije LVMH, kazao je da će dati 200 milijuna eura donacije. 

“Ova tragedija pogađa sve Francuze i prije svega one koji su vezani za duhovne vrijednosti”, priopćio je Pinault. 

Monsinjor Patrick Chauvet, kustos katedrale, objavio je kako je spašena nekoliko stoljeća stara kruna od trnja i tunika za koju se vjeruje da ju je nosio sveti Ljudevit, kralj Francuske iz 13. stoljeća.

Bakrene skulpture dvanaest apostola i četiri evanđelista uklonjene su prošli tjedan u sklopu renovacije. izvor Hina