KAJA URH – Ringa roses

Moj angažman u slikarstvu tehnički različite slike ustoličuje premještanjem iz sfere digitalnoga/masovnoga u sferu slikarskoga/jedinstvenoga, i natrag.

U svjetlu neprestanoga izlaganja digitalnim medijima slikarstvo predstavlja važan eksperiment vlastitoga očuvanja unutar suvremene umjetnosti. U vremenu izrazite preplavljenosti reprodukcijama i digitaliziranim slikama umjetnička djela i njihove aure nastaju iz „smetlišta materijala”. Slikarski angažman predstavlja ulazak u praksu koja je već nebrojeno puta izvedena.

U isto vrijeme – unutar zaslona održava ovisnost o sporosti, svojoj sposobnosti neprestane prisutnosti, pune razlučivosti, prirodne veličine i realnoga vremena.

Moj angažman u slikarstvu tehnički različite slike ustoličuje premještanjem iz sfere digitalnoga/masovnoga u sferu slikarskoga/jedinstvenoga, i natrag.

Slike sadržajno klize u ideju digitalne sfere dok ujedno ostaju materijalni objekti prave stvarnosti.

Slike pronađene na internetu sastavljam u kompoziciju koja često izgleda kao nasumična kombinacija naizgled nespojivih komponenata, čime se mijenja njihovo značenje te nastupa pronicljivo narativno ispreplitanje više razina.

Radovi nas tjeraju da usporimo u vremenu materijalnosti slike i tek tada će se u nama osloboditi mehanizam čitanja utjelovljene priče koja sprečava brzinu digitalne slike i ujedno prikazuje kritičan odraz vremena.

Kaja Urh

Kaja Urh (1988.) diplomirala je (2012.) i magistrirala (2017.) slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. Ima status slobodne umjetnice u kulturi (od 2018.), članica je ZDSLU-a i Likovnoga društva Kranj. U svom radu usredotočuje se na odnos između tradicionalnoga slikarstva i digitalnih medija koji utvrđuje na temelju analize masovnosti slika, njihove neuhvatljivosti, njihove kompozicije i njihove podložnosti manipulaciji.

Otvorenje izložbe u petak 19. travnja 2019. u 20 sati
Centar za mlade Bunker
Ulica Savke Dabčević Kučar 8
Samobor
Izložba ostaje otvorena do 12. svibnja 2019.