Cvjetnica u Hvaru

Hvarski biskup Petar Palić predvodio je misno slavlje Nedjelje Muke Gospodnje u katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru. Prije misnoga slavlja, maslinove grančice blagoslovljene su na središnjem hvarskom trgu.

Nakon čitanja cjelovitog izvještaja Muke iz evanđelja po Luki, biskup Palić je u homiliji naglasio da je svatko pozvan zauzeti svoj stav prema ovome o čemu slušamo ovoga tjedna, ali i prema vazmenom otajstvu muke, smrti, ali i uskrsnuća.

“Netko se prema tome može odnositi ravnodušno, kao bilo kojem drugom događaju iz povijesti. Međutim, za nas se to otajstvo događa i danas, ali i svaki put kad slavimo euharistiju, rekao je biskup Palić.”

“U izvješću o muci i smrti Isusovoj gledali smo u ponor tame, a u euharistiji slavimo Isusovo uskrsnuće. I muka i uskrsnuće neodvojivo su povezani. Hvalevrijedno je da mi u Hvarskoj biskupiji, posebno ovdje u Hvaru, čuvamo i njegujemo pasionsku baštinu, ali nećemo shvatiti bit smrti i uskrsnuća Isusova ako se zadržimo samo na Velikom petku, ako ne prođemo kroz tišinu Velike subote i u svome srcu ne doživimo uskrsnuće, kao vrhunac slavlja svoje vjere”, kazao je biskup.

Podsjetivši da su tijekom Velikoga tjedna propali svi planovi Isusovih učenika o velikom utjecaju i bogatstvu, biskup Palić se zapitao što nama danas treba oduzeti da bismo dobili nešto vrijednije?

“Veliki tjedan koji je pred nama omogućava nam trenutke u kojima bismo, konkretnim djelima, mogli pokazati koliko nam je stalo do nasljedovanja Isusa Krista i Njegovog puta odricanja, ljubavi i zaborava na samoga sebe da bi se izvršio Očev plan.”

Zaključujući homiliju, hvarski je biskup podsjetio da se odreći može samo onaj koji je istinski slobodan: “Isusovo uskrsnuće za nas je jamstvo da možemo pobijediti ako izgubimo zbog Njegove ljubavi.” HVAR (IKA)