Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Jasenovac dan prije službene komemoracije

Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i diljem svijeta. #Kolinda

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je svoju tradiciju te je Spomen područje Jasenovac posjetila dan prije službene komemoracije.

Na sutrašnjoj službenoj komemoraciji s predstavnicima Vlade i Sabora umjesto predsjednice će biti predstojnica Ureda predsjednice Anamarija Kirinić.

Podsjetimo, jučer je održana komemoracija manjinskih udruga i antifašista tijekom koje je predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus upozorio hrvatsku vlast da se revizija povijesti u Hrvatskoj nastavlja, a zbog nedjelovanja državnih institucija ekstremna desnica postaje sve agresivnija, stoga ju je pozvao da to zaustavi i poštuje hrvatske zakone.

Kraus je podsjetio da su udruge potomaka žrtava zločinačke NDH po četvrti put same i poručio da neće sudjelovati na službenoj komemoraciji “dok se pozdrav ‘Za dom spremni’ ne makne iz upotrebe“.

Poručio je vlasti da bi “vjerojatno bili zajedno u nedjelju u Jasenovcu” da su toliko truda upotrijebili za dogovor s jučer okupljenim udrugama koliko su upotrijebili da se održi komemoracija na blajburškom polju.

Kraus je i optužio “visokopozicionirane ljude u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova” da su zvali strane veleposlanike u Hrvatskoj kako bi ih odgovorili od dolaska na komemoraciju u Jasenovcu koju su u petak organizirali predstavnici manjina i antifašisti.

MVEP je kasnije odbacio Krausove navode. AUTOR: Hina, Jutarnji.hr