Skip to content

Mađari žele 25 posto hrvatskog LNG-a, ali postoje i uvjeti

Mađarska vlada dala je ponudu za kupnju 25 posto udjela u LNG terminalu koji će se graditi u Hrvatskoj, potvrdio je mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto.

Rekao je da je mađarski strateški interes – da se taj terminal izgradi te da im se ponudi plin po konkurentnoj cijeni jer ga neće kupovati po višoj cijeni od sadašnje.

– RH je odlukom da se ide u izgradnju LNG terminala prije svega otvorila put strateškom pozicioniranju Hrvatske na energetskoj karti Europe, ali isto tako i otvorila put ostalim zemljama, u konkrentnom slučaju Mađarskoj, za diverzifikaciju njihove dobave, rekao je prije nekoliko dana ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, potvrdivši već prije nekoliko dana mađarski interes za otkup plina s hrvatskog LNG-a. 

Procijenjena vrijednost investicije uključuje poseban FSRU brod (eng. Floating Storage and Regasification Unit), čija je procijenjena vrijednost 160 milijuna eura, izgradnju pristana s pomoćnim postrojenjima i visokotlačnim priključnim plinovodom za plutajući terminal za ukapljeni prirodni plin što iznosi 60 milijuna eura te sredstva za izvlaštenje, koja su procijenjena na 14 milijuna eura.

Europska komisija za izgradnju plutajućeg terminala dodijelila je bespovratna sredstva u iznosu 101,4 milijuna eura, budući da je projekt LNG terminala uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije.

Prema Vladinoj odluci, iz državnog proračuna će se za realizaciju prve faze izgradnje LNG terninala osigurati 100 milijuna eura, odnosno 50 milijuna eura u 2019. i 50 milijuna eura u 2020. godini, a do isplate tih sredstava Hrvatska elektroprivreda će osigurati potrebne pozajmice društvu LNG Hrvatska d.o.o. za dospjela plaćanja u 2019. godini.

Preostala sredstva, u iznosu od 32,6 milijuna eura osigurat će osnivači društva LNG Hrvatska, Hrvatska elektroprivreda i Plinacro. Autor: M.Š./HRT