Skip to content

HEROJI IZ TAJLANDSKE ŠPILJE NAGRAĐENI U DUBROVNIKU

Svečana dodjela nagrada „112 Awards“, u organizaciji Udruge europskog broja za hitne službe (EENA – European Emergency Number Association) održana je u srijedu u Dubrovniku a nagrađeni su sudionici akcije spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera, zatočenih više od dva tjedna u špilji

Nagrade „112 Awards“ EENA je dodijelila u sklopu svoje redovite godišnje konferencije, a svečanost je održana u Dubrovniku pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, priopćeno je večeras iz MUP-a RH.

Ove godine EENA je odlučila nagrade dodijeliti akterima akcije spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera zatočenih više od dva tjedna u špilji duboko u brdu na sjeveru Tajlanda u srpnju 2018.

Tako je nagradu „International Cooperation Award” dobio Ivan Karadžić, član međunarodnog tima za spašavanje iz Danske, koji je nagradu primio u ime svih ronilaca koji su sudjelovali u akciji spašavanja.

Nagrada „Rescue Coordination Award” uručena je Specijalnoj postrojbi tajlandske Kraljevske ratne mornarice (Royal Thai Navy SEALs) za uspješno koordiniranje akcijom.

Pozdravljajući sudionike konferencije u ime ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, pomoćnik Damir Trut rekao je kako mu je čast uručiti nagrade ‘hrabrim ljudima, koji su, riskirajući vlastite živote, spasili tuđe, pogotovo u tako zahtjevnoj akciji, kao što je spašavanje tajlandskih dječaka’.

Međunarodni aspekt pružanja pomoći dokaz je da humanost ne poznaje granice niti pripadnost određenoj narodnosti i vjeri. Ono što prepoznaje je potreba za koordinacijom svih segmenata žurnih službi i operativnih snaga, a upravo je ova akcija dokaz uspješne i profesionaolne koordinacije, koja je rezultirala pozitivnim ishodom, rekao je Trut.

Ujedno je zahvalio EENA-i što je za obilježavanje jubilarne 20. obljetnice izabrala Hrvatsku i Grad Dubrovnik, naglasivši kako Hrvatska ulaže znatne napore u razvoj sustava civilne zaštite i promidžbi broja 112, što pridonosi jačanju sigurnosti hrvatskih građana i njenih gostiju te je svojim sposobnostima ,znanjem i vještinama nezaobilazan čimbenik europske stabilnosti.

Ovogodišnja redovita konferencija EENA-e u Dubrovniku okupila je više od 800 sudionika iz 55 zemalja svijeta, na kojoj se raspravljalo o operativnim i tehničkim pitanjima, između ostalog o prilagodbi novim zahtjevima GDPR-a, potencijalima društvenih mreža za primjenu u hitnim službama, utjecajima klimatskih promjena na pojavu velikih nesreća i katastrofa, uzbunjivanje javnosti u slučaju velike nesreće i katastrofe te terorizma, pružanje psihološke pomoći operaterima centara 112, informatičkoj prilagodbi i novim tehnološkim rješenjima odgovora na hitne situacije, dronovima u javnoj sigurnosti i sl. zaštite i spašavanje.

EENA (European Emergency Number Association) je europska nevladina udruga s misijom promicanja sigurnosti građana, kojoj su primarni ciljevi promicanje jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 i unaprjeđenje kvalitete djelovanja hitnih službi u zemljama Europske unije.

Broj 112 je u Republiku Hrvatsku uveden 2005. godine te je od tada do danas zaprimljeno više od 27 milijuna poziva. Protekle 2018. zaprimljeno je 1,5 milijuna poziva.

Operateri županijskih centara 112 zaprimaju pozive i na stranim jezicima, najviše na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a zatim slijede češki, slovački i mađarski.

Uz činjenicu da je broj 112 jedini broj za hitne službe u Danskoj, Estoniji, Finskoj, ​Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Švedskoj, prema podacima iz 2017. Republika Hrvatska je sa 68 posto, osma po redu država u odnosu na svjesnost građana o dostupnosti broja 112 u Europskoj uniji.

Prosjek Europske unije je 49 posto. U sedam država članica Europske unije svjesnost građana je ispod 50 posto, navodi se u priopćenju MUP-a RH. AUTOR: Hina