Skip to content

Brexit odgođen do 31. listopada

Europski čelnici su na izvanrednom sastanku o brexitu usuglasili produljenje, odnosno odgodu brexita do 31. listopada, javila je HRT-ova dopisnica Jasna Paro. Odbačen je prijedlog britanske premijerke Therese May da se brexit produži do 30. lipnja.

Europski čelnici će na summitu u lipnju ipak ponovo razgovarati o brexitu, ali ne o datumu već o ponašanju Velike Britanije kao odlazeće države od koje se očekuje da ne ometa funkcioniranje europskih institucija.

Informaciju o odgodi brexita potvrdio je svojim twitom i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

S obzirom na ove okolnosti u Velikoj Britaniji bi se trebali održati izbori za Europski parlament. 

Theresa May: Računam na izlazak iz EU prije izbora za Europski parlament

Britanska premijerka May je na izvanrednom sastanku bila samo na početku. Oko sat vremena obrazlagala je svoj zahtjev za odgodom brexita i odgovarala na pitanja. Po dolasku na izvanredni summit May je izjavila da računa na izlazak prije predviđenih izbora za Europski parlament i da je stoga manje važna duljina odgode o kojoj bi trebali odlučiti čelnici 27 država članica.

– Ja sam zatražila odgodu do 30. lipnja, ali ono što je važnije jest da nam odgoda omogući izlazak u trenutku kada ratificiramo sporazum o razdruživanju tako da možemo izaći 22. svibnja i početi graditi graditi svjetliju budućnost, izjavila je May.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je jučer, dan uoči izvanrednog summita o brexitu, “fleksibilan rok” za odgodu izlaska Velike Britanije koji bi trajao najviše godinu dana, a mogao bi se okončati čim britanski parlament potvrdi sporazum o razdruživanju.

U nacrtu završne izjave pripremljene uoči summita to se ističe kao poseban uvjet. Ako Velika Britanija ne bude sudjelovala na europskim izborima, “brexit će se dogoditi 1. lipnja 2019.”, kaže se u tekstu. U nacrtu se i predviđa odgoda, ali bez roka, što znači da je čelnicima 27 država članica prepušteno da se o tome dogovore tijekom summita. Osim “fleksibilnog” produljenja do najviše godinu dana, još se spominje mogućnost odgode do kraja ove godine.

Britanski parlament već je tri puta do sada odbijao sporazum o razdruživanju, ali premijerka May i dalje ističe da je to jedini način za uređene izlazak i stoga je pokrenula razgovore s oporbenim laburistima kako bi na taj način osigurala potporu u parlamentu. Stoga još uvijek očekuje da je to moguće prije europskih izbora. Ako se to ne dogodi Velika Britanija će morati održati te izbore 23. svibnja. Autor: J.P./V.K./HRT