Brexit – Plan u slučaju izlaska iz EU-a bez dogovora

Izlazak Ujedinjene Kraljevine bez dogovora ostavit će brojne posljedice za građane i poduzeća. Kako smanjiti negativne posljedice u najgorem scenariju? EU ima prijedlog

Europska je unija mnogo puta naglasila da se zalaže za uredan britanski izlazak. S Londonom je zaključen Ugovor o povlačenju koji osigurava da obje strane nastave suradnju na brojnim pitanjima od zajedničke koristi. Međutim, u slučaju da dođe do Brexita bez dogovora, predlažu se određene mjere koje bi trebale pomoći građanima i poduzećima.

Mjere ne mogu zamijeniti pogodnosti članstva u EU-u. Radi se o privremenim, unilateralnim mjerama od kojih neke traže reciprocitet britanske strane. Dugotrajna rješenja ovisit će o budućim pregovorima.

Vize

Britanci će, na kratke rokove, moći ući u EU bez viza, pod uvjetom da isto vrijedi za građane EU-a koji putuju u UK.

Zračni promet

Britanske zrakoplovne kompanije moći će nastaviti pružati usluge u zemljama EU-a ako europske kompanije to mogu nastaviti činiti u UK-u.

Željeznički promet

Potvrda o sigurnosti željeznica nastavit će vrijediti kako bi se osigurao nesmetani željeznički promet između EU-a i UK-a, također ako postoji reciprocitet s britanske strane.

Cestovni promet

Prijevoznici tereta i autobusni prijevoznici iz UK-a moći će nastaviti s uslugama prijevoza između Britanije i kontinenta, pod uvjetom da UK isto pravo omogući europskim tvrtkama.

Socijalna sigurnost

Građani EU-a u UK-u i britanski građani u EU-u moći će zadržati svoja socijalna prava koja su stekli prije povlačenja.

Erasmus+

Studenti i učitelji trebaju biti u mogućnosti završiti svoje programe u inozemstvu koji su dio Erasmus+.

Mirovni proces u Sjevernoj Irskoj

Financiranje bilateralnih mirovnih programa u Sjevernoj Irskoj nastavit će se barem do 2020. kako bi se podržao proces mirenja koji je započet Sporazumom na Veliki petak.

Ribarstvo

Ako se Britanija složi oko potpune uzajamnosti što se tiče ribarstva, u planu je jednostavna procedura za tvrtke koje trebaju dozvole za ribolov. Zamjena ribarskih kvota također bi trebala biti dozvoljena do završetka privremenih mjera 31. prosinca.

Ako se UK ne složi, tvrtke iz EU-a koje se više ne mogu baviti ribarstvom u britanskim vodama imat će pravo na kompenzaciju Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Obrana

Tvrtke iz EU-a moći će nastaviti izvoziti određenu robu za civilne i vojne svrhe.

Bez posebnih mjera

U brojnim područjima nema posebnih mjera koje bi privremeno stupile na snagu u slučaju izlaska bez dogovora, što će dovesti do dodatnih troškova i još papirologije te je dobra ideja za građane i vlasnike poduzeća provjeriti s relevantnim lokalnim upravama u državama članicama.

Vozačka dozvola

Vozačke dozvole izdane u jednoj državi članici automatski se priznaju u svim drugim članicama. Nakon Brexita ovo više neće važiti za britanske dozvole, što znači da će vozači morati provjeravati vrijedi li njihova isprava. Međunarodne dozvole nastavit će biti važeće u svim državama.

Ljubimci

Putovnice koje omogućuju nesmetana putovanja ljubimaca u druge države članice više neće biti važeće. To znači da će vlasnici životinja morati rješavati dodatnu papirologiju.

Medicinski tretmani

Prema pravilima EU-a građani imaju puno pravo na zdravstvenu brigu dok su na privremenom boravku u drugoj državi članici koristeći Europski iskaznicu zdravstvenog osiguranja. Ovo više neće vrijediti za UK. Stoga će Britanci i Europljani morati provjeriti sa svojim osiguranjem je li medicinski postupak koji trebaju pokriven. Ako nije, morat će odlučiti trebaju li privatno zdravstveno osiguranje.

Za sve dodatne informacije o putovanjima u ili iz UK-a provjerite stranice Europske komisije.

Uloga Parlamenta

Sve navedene mjere mogu stupiti na snagu jedino ako ih odobri i Europski parlament.

Bilo kakav dogovor koji postignu dvije strane, uključujući ugovor o povlačenju i ugovor o budućim odnosima, također treba dobiti odobrenje Parlamenta.

Idući koraci

Niti jedna privremena mjera ne može zamijeniti trajni dogovor. Nakon što UK napusti Uniju, mogu započeti pregovori o budućim odnosima EU-a i UK-a kao strane zemlje koji bi mogli pokrivati sve bitne zajedničke teme kao što su trgovina, migracije, obrana i sigurnost. Politička deklaracija koja je dio Sporazuma o povlačenju daje opći okvir o tome kako bi se budući odnosi mogli urediti. europarl.europa.eu