Premijera plesne predstave PROXIMA B Filipe Bavčević i Mie Zalukar

(Pret)premijera plesne predstave Proxima b, koreografkinja i izvođačica Filipe Bavčević i Mie Zalukar, održati će se 12. i 13. travnja 2019. u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru

Što ako čovjekova ideja o koloniziranju drugih planeta doista zaživi? Jesmo li u stanju stvoriti bolji svijet od postojećega ili će i taj novi svijet biti opterećen starim odnosima i vrijednostima, odnosima prema drugome, prema okolišu, prema prirodnim resursima, prema drugim vrstama? Jesmo li civilizacijski dorasli izazovima skladne koegzistencije ili su nadmetanje, podčinjavanje, iskorištavanje uobičajeni principi kojima se vodimo i kojih se ne želimo odreći?

Autorice i izvođačice u izmaštanome univerzumu obrću vizuru, izjednačujući korisno i beskorisno, vrijedno i nevrijedno, učinkovito i neučinkovito, funkcionalno i nefunkcionalno, logično i nelogično pridaju svim stvarima i pojavama jednaku važnost, nalazeći u njima novu svrhu i gradeći drukčiji sustav vrijednosti.

Scenske situacije prije svega pružaju pogled u drukčiju a moguću stvarnost, ne nudeći konačne odgovore ni zaključke, no iz njihove je začudnosti i kolizija čitljiva i suptilna kritika današnjeg društva.(Ivana Slunjski)

Predstava nastaje u sklopu ZPC programa Koreospektar, namijenjen plesnim umjetnici koji se po prvi puta okušavaju u autorskom i koreografskom izričaju.

Koncept: Filipa Bavčević
Koreografija i izvedba: Mia Zalukar i Filipa Bavčević
Glazba: Hrvoje Nikšić
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Tekst i dramaturška podrška (ZPC): Ivana Slunjski
Video i fotografija: Hrvoje Zalukar
Montaža: Willem Miličević

Filipa Bavčević rođena je 1992. godine u Zadru. 2014. godine diplomirala je na plesnoj akademiji u Salzburgu (SEAD). Stečenu naobrazbu obogaćuje kroz radionice suvremenog plesa te radeći kao plesač, pedagog i koreograf Zadarskog plesnog ansambla, čija je članica od 2007. godine. Trenutno živi i radi u Zagrebu, a od završetka akademije sudjeluje u različitim projektima pod koreografskim vodstvom: Simone Forti, Sanje Petrovski, Davida Hernandeza, Lade Petrovski Ternovšek, Petre Hrašćanec, Saše Božića, Marjane Krajač, Roberte Milevoj, Nikoline Medak, Jelene Remetin, Jasne Čižmek Tarbuk, Josipe Štulić, Matee Bilosnić… Od 2016. godine prijavljena je kao asistent volonter na Plesnom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te je dio produkcijskog tima Monoplay festivala u Zadru.

Mia Zalukar rođena je 1989. U Zagrebu. Nakon završene srednje škole “Ane Maletić” nastavlja svoje profesionalno obrazovanje na SEAD-u (Salzburg Experimental Academy of Dance) u Salzburgu. Završava BA menadžmenta u kulturi u Hrvatskoj. Surađuje s mogim hrvatskim koreografima kao što su Marjana Krajač, Irma Omerzo, Bruno Isaković i Martina Granić. Zajedno s kolegicama dobiva strukovnu nagradu za najbolji izvođački ansambl predstave Varijacije o osjetnom, Marjane Krajač 2015. godine, a 2016. je nominira za nagradu hrvatskog glumišta za izvedbu u predstavama Nečastive i Raskrivanje, Brune Isakovića. Radi kao nastavnica u “Umjetničkoj školi Franje Lučića” predavajući scensku praksu, ritmiku i suvremeni ples.