Predsjednica nazočila obilježavanju 70. godišnjice osnivanja Nacionalnog parka Plitvička jezera

U povodu obilježavanja 70 godina osnivanja Nacionalnog parka Plitvička jezera i 40 godina upisa na popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je našu obvezu očuvanja tog jedinstvenog prirodnog blaga.

Naš najveći i najstariji nacionalni park odavno je postao jedan od prepoznatljivih simbola Hrvatske kojem ne treba posebna promidžba, kazala je Predsjednica, dodavši kako su upravo Plitvice, kao jedna od brojnih specifičnosti u raznolikosti i ljepoti naših prirodnih bogatstava, izvrsna reklama za hrvatski turizam. Stoga ih se u još većoj mjeri nego do sada može iskoristiti kao sadržaj brendiranja Hrvatske u svijetu kao zemlje jedinstvenih prirodnih ljepota i kulturnih sadržaja, ali i kao države koja je sigurna, gostoljubiva i otvorena, koja zna čuvati i promicati temeljne vrijednosti svojega identiteta, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kazala je kako se tijekom svojeg rada i života izvan Hrvatske, te u susretima s ljudima diljem svijeta uvjerila kolika je snaga doživljaja i pozitivnih emocija svakoga tko je posjetio bilo koji naš nacionalni park. Posjet Plitvicama nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a iznimno veliki broj posjetitelja potvrđuje jedinstvenost ovoga nacionalnog parka koji počiva na fenomenu vode usred krša, dodala je.

Odgovorno upravljanje nacionalnim blagom mora biti imperativ u kompleksnom održavanju ravnoteže između razvoja turističkih potencijala koji moraju uvažavati ekološke standarde i savjete stručnjaka za zaštitu okoliša, kazala je Predsjednica dodavši kako je osjetljiva granica komercijalnog pristupa i odgovornog gospodarenja ovim blagom, u kojem se greške skupo plaćaju.

Prigodno obraćanje Predsjednica je zaključila čestitkama ravnatelju i djelatnicima parka uz želju da Nacionalni park Plitvička jezera i dalje ostane biser hrvatske i svjetske prirodne baštine. predsjednica.hr